Barion Pixel

Egy régi berendezés is lehet energiahatékony

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020. január 16-án rendeletében módosította a villamosenergia-almérők telepítésére vonatkozó szabályait, amelyek egyértelművé teszik az almérő rendszerekre vonatkozó direktívákat. A Schneider Electric számára kiemelten fontos, hogy partnereit megfelelően informálja a változásokról, ennek érdekében széleskörű tájékoztatást nyújtanak, melynek keretében bemutatják, milyen megoldások állnak rendelkezésre kínálatukban, amelyek megoldást biztosíthatnak az előírásoknak való megfelelésben.

„Az előírás minden nagy fogyasztóra vonatkozik, akiknek energetikai szakreferenst kell fogadniuk” – magyarázza a rendelkezés részleteit Gyúró Bertalan, a Schneider Electric Innovation Hub vezetője. „Számokban ez azt jelenti, hogy 400 000 kWh/hónap elektromos energia fogyasztása esetén kötelező az említett szakember foglalkoztatása. A rendeletet kibővítették azzal, hogy a 100 kW feletti teljesítménnyel rendelkező önálló villamos berendezéseket és 140 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezések el kell látni külön mérőrendszerrel. Az ilyen áramkörök monitorozásával akár a vállalatok működése is könnyebbé válhat, a villamos hálózat módosítására vonatkozó gazdasági döntéseket pedig megfelelő műszaki érvekkel lehet alátámasztani.”

Energiamenedzsment szoftver az adatok kezeléséhez

Továbbá a rendelet előírja a mért adatok tárolásának módját. A mérőknek kommunikációra képesnek kell lenniük és memóriával kell rendelkezniük vagy közbe kell iktatni egy olyan eszközt, amely a negyedóránkénti tárolást elvégzi. Az adatok gyűjtésében és feldolgozásában az EcoStruxure Power Monitoring Expert energiamenedzsment szoftver nyújt segítséget, amely egy nyitott, gyártófüggetlen felügyeleti rendszer. Az intelligens készülékek – fogyasztásmérők, intelligens megszakítók, védelmi relék, vízmérők, gázmérők, sűrítettlevegő-mérők – kapcsolatának köszönhetően folyamatos, automatikus információgyűjtést, megjelenítést, tárolást, riportálást és feldolgozást valósít meg.

„Az új installációk esetében a rendelkezésnek megfelelően gyártják le az elosztó berendezéseket. A már meglévő eszközök esetében viszont kihívást jelenthet eleget tenni a szabályozásnak, hiszen a mérőberendezés utólagos beépítése extra helyet igényel. Ennek áthidalása érdekében fejlesztettük ki a PowerTag termékcsaládot. Nem független mérőeszközről van szó, hanem általában a meglévő megszakító aljára kerül fel ez az extra modul. A fő célunk az volt, hogy a barnamezős berendezéseket is modernizálni lehessen. A kihívást a helytakarékos kialakítás, illetve a rendszer beépítési gyorsasága jelentette, amelyeket sikeresen abszolváltunk a fejlesztésünkben” – taglalja Gyuró Bertalan.

Eredmény: optimalizált működés

A rendszer alkalmazásával a létesítmény területén mérhető fogyasztási mennyiségek, azaz többek között a villany, víz, gáz, sűrített levegő, hűtési és fűtési energia értékei felügyelhetővé válnak, a kapott adatok egyszerűen tárolhatók a későbbi elemzés céljából. Az EcoStruxure Power Monitoring Expert alkalmazásával céltudatos, energiahatékonyságot növelő, tudatos működés érhető el.

„Bizonyos mérőmegoldásaink vezeték nélküli Zigbee protokollal kommunikálnak, ezért nincs szükség további kábelek telepítésére. Óriási előnye, hogy egyetlen koncentrátor fogja össze a mérőrendszert – tehát több szenzor esetében is képes továbbítani az adatokat a felügyeleti rendszer felé. Emellett az üzembe helyezési ideje minimális, akár pár perces művelet is lehet egy 100 kilowattórás áramkör esetében” – emeli ki a rendszer előnyét Gyuró Bertalan.

Szakértők által támogatott rendszer

A rendszer beépítése nem feltétlenül jelenti a hatékony energiafelhasználást, ahhoz a megfelelő döntések meghozatala szükséges. A Schneider Electric villamosmérnökei szakértői szolgáltatást nyújtanak, a kommunikációs készülékek által nyújtott információk felhasználásával megoldási módokat tanácsolnak az elektromos hálózaton érzékelt hibák orvoslására. A szakértői támogatás révén optimalizálható a rendszer teljesítménye a villamos hálózat állapotának figyelemmel kísérésével. A tanácsadás alapján tudják biztosítani a felhasználók számára az optimális döntés meghozatalát.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology