Barion Pixel

- Hirdetés -

Egy újgenerációs szenzorfejlesztés gyakorlati tapasztalatai

A ProDSP Technologies olyan high-tech tervezőközpont, amely egyedi mérnöki megoldásokat és tesztrendszereket kínál az ipari elektronika, az autóipar és az e-mobilitás szereplői számára. A NEW technology magazinnak Vadász István, a vállalat product managere adott interjút.

A ProDSP mérnökiroda több üzletágból áll, de a cég eredetileg a hardver- és beágyazottszoftver-fejlesztésből nőtte ki magát. Ez utóbbi területre helyezzük most a hangsúlyt. A hardver- és beágyazottszoftver-fejlesztéshez milyen szolgáltatások és megoldások tartoznak?

- Hirdetés -

Annak idején a négy alapító, egyben tulajdonos még a BME villamosmérnöki karán oktatott és dolgozott, ahol digitális jelfeldolgozás, hardverfejlesztés és beágyazott programozás volt a témájuk. Aztán az ipari projektek annyira fókuszba kerültek, hogy inkább saját céget alapítottak. Az egyik első nagy projekt egy vasúti súlymérő berendezéshez fűződő méréstechnikai megoldás kidolgozása, valamint a méréshez szükséges hardver és beágyazott szoftver fejlesztése volt. Ez a projekt azóta is része a ProDSP életének. Az első néhány évben végig a hardver- és beágyazottszoftver-fejlesztés, méréstechnika témák köré szerveződtek a projektjeink, a munkáink jelentős részét a magyar és német Bosch fejlesztőközpont számára végeztük.

Ma már ebben az üzletágban egy 13 fős szoftverfejlesztő és egy 5 fős hardverfejlesztő csapat szolgálja ki az ügyfeleket a legkülönfélébb projektek kapcsán, magyar és nyugati partnereink számára egyaránt.

- Hirdetés -

Saját termékeink nincsenek, minden esetben megbízás alapján dolgozunk. Ennek köszönhetően általában változatos műszaki feladatokkal találjuk szemben magunkat, ami segít frissen tartani a kollégáinkat és fenntartani a lelkesedést a szakma iránt.

Legfőképpen az autóipar számára szolgáltattok megoldásokat. Milyen más iparágakat szolgáltok ki? Az elmúlt években volt átrendeződés?

Az autóipari irány leginkább az automatizált tesztberendezéseket fejlesztő és gyártó üzletágunkra jellemző. Aki manapság találkozik a ProDSP-vel, elsőre valóban ezt látja, mert az utóbbi 4-5 évben hatalmasat fejlődtünk ezen a területen is. A hardver- és a beágyazottszoftver-fejlesztés részleg viszont nem alakult át. Itt egyaránt kiszolgáljuk a nagyobb autóipari cégek fejlesztőközpontjait a laborban elvégzendő mérésekhez szükséges egyedi hardverekkel, valamint más területeken tevékenykedő cégeknek is segítünk prototípus- és termékfejlesztésben, áttervezésekben vagy gyártásban.

A TECHfrence konferencián egy régóta futó projektről fogsz előadást tartani, amely az újgenerációs szenzorfejlesztés gyakorlati tapasztalatait foglalja magába. Arra kérlek, hogy a projektet, valamint a szerzett ismereteket foglald össze!

Ez a projektünk már 5 éve fut. Az eredeti megkeresés egy közepesen bonyolult hardver- és két különböző szoftverfejlesztésre vonatkozott (egy, az általunk fejlesztendő hardverre, egy másik pedig hasonló funkcionalitással, de egy fejlesztőkártyára). Akkoriban még lényegesen kisebb csapattal dolgoztunk, és volt több bizonytalanság is a projektet illetően.

Mindezek ellenére mindenképpen szerettünk volna belevágni ebbe a projektbe, hiszen az ügyfél roadmapjének a végén egy egyedi fejlesztésű és gyártású ASIC szerepelt, aminek a fejlesztésében így aktívan részt vehettünk. Ilyenre előtte még a cég életében nem volt példa, és szeretünk új dolgokkal megismerkedni, új dolgokat tanulni, örülünk a kihívásoknak. Előadásomban erről az útról emelek ki néhány tanulságot, amelyek meglepetések voltak a számunkra, vagy csak olyan tényezők, amilyenekre az elején egyáltalán nem gondoltunk. Az első ASIC-eket már legyártottuk, a szükséges teszteken átmentek. A jelenleg gyártásban lévő nagyobb mennyiség (~ 20 000 darab) alkalmazásspecifikus lábkiosztást és tokozást kap. Ezekből motorba építhető enkóder termék lesz, de maga az ASIC és a feldolgozó algoritmus számos egyéb felhasználási lehetőséget rejt magában. Ezek közül, amire már érkezett megkeresés és a kezdeti fejlesztések is elindultak, a következők: hidraulikacső elmozdulásának figyelése, 6 tengelyű hexapod mozgásfigyelése, Lidar, AR.

Egy érdekes blogbejegyzésben írtál egy problémáról, méghozzá a „Vajon hardver-e a szoftver?” kérdésben. Milyen más konceptuális problémák jelentkeztek az elmúlt időszakban? És minek köszönhetők ezek az anomáliák?

Abban a blogbejegyzésben egy ügyféllel szerzett tapasztalatot részleteztem. Lényegében arról van szó, hogy a gyakorlatban nehéz éles határt definiálni a hardver és a szoftver között, mert különböző perspektívából nézve máshol lehet a határ. Erre egy jó példa akár az előadásom tárgyát képező ASIC is. Ha ezt valaki megvásárolja, akkor egy ASIC-et, egy IC-t kap, amire elsőre azt mondanánk, hogy hardver. Mégis, több tízezer órát fejlesztjük a szoftvert erre a hardverre, tehát valójában amit az ügyfél kap, az javarészt a rajta futó szoftver.

ProDSP

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology