Barion Pixel

Egyedülálló marási teljesítmény 3000 milliméteres löketen

A DMG MORI DMF 300|8 új kiindulópontot jelent a rugalmas megmunkálás terén, hiszen akár 3000 milliméter hosszú – vagy ennél rövidebb – munkadarabok esetén is megbízható működést biztosít, s mindezt két, elválasztott munkatérben végzi. Állandó marási teljesítményt nyújt az átgondolt kinyúlásoknak köszönhetően. Az elérhető legjobb felületminőséget és pontosságot éri el a közvetlen Y és Z hajtás, valamint az integrált hűtés következtében. Maximális rugalmasság tapasztalható megmunkálás közben a ± 120°-ban elforduló B tengelyes marófejnek köszönhetően. Nagy munkatér jellemzi, amelyben a lökethosszok: 3000 x 800 x 850 milliméter. Maximális termelékenység érhető el a megmunkálással párhuzamosan végzett beállítással az opcionálisan leválasztható munkatérben, „ingázó” megmunkálással. A berendezés maró-esztergálási technológiával rendelkezik, s emiatt nem kell további szerszámgépeket igénybe venni. Nagy dinamikával dolgozik, az alapkivitelben 50 méter/perc tengelyenkénti gyorsjárati sebesség és az X tengelyen 80 méter/perc gyorsjárati sebesség érhető el az opcionális lineáris hajtás megrendelésével.

A maró-esztergálási technológia szintén új, opcionális jellemző, amely még inkább univerzálisan felhasználhatóvá teszi a szerszámgépet, és további lehetőségeket jelent a felhasználóknak. A DMF 300|8 ugyanazon innovatív szerszámgép-koncepció előnyeit használja ki, mint a DMF 200|8, azaz az egyenszilárdságú konzol állandó marási teljesítményt tesz lehetővé a teljes munkatérben, az újonnan kifejlesztett szerszámcserélő folyamatbiztonsági okokból az asztal mögött dolgozik, mindemellett a teljes körű hűtési koncepció hosszútávú termikus pontosságot garantál.

Kategóriájában páratlan

A DMG MORI DMF mozgóoszlopos marógépei mindig egyet jelentettek a maximális rugalmassággal. Ezért a szerszámgép munkatere fontos témája volt a legújabb fejlesztésnek.

„A korábbi típushoz képest jelentősen, 60 százalékkal növeltük a munkateret” – magyarázta Fabian Suckert, a DECKEL MAHO Seebach ügyvezető igazgatója.

„További innovációt jelent az új szerszámgép-koncepcióba illeszthető szerszámcserélő. Ez az asztal mögött zajlik – gyors, megbízható, és az ütközés veszélye teljes mértékben kizárható. Az egész felfogófelület felhasználható marad.” További előny, hogy a szerszámtárba akár 400 milliméter hosszú szerszámokat is be lehet szerelni – ez ebben a szerszámgép-kategóriában páratlannak mondható.

A DMF 300|8 opciós listája szintén maximális rugalmasságot kínál a felhasználóknak. A szerszámgéphez további lehetőségként rendelhető egy vagy két darab integrált körasztal – de rendelhető kiegészítő asztallal is, amely az A tengelyként működik. Ez azt jelenti, hogy az asztalok elrendezésének gyakorlatilag nincs korlátja. Az opcionális válaszfal az összefüggő munkateret két, elválasztott részre osztja, ezért amíg az egyik munkatérben forgácsolás zajlik, a másik munkatérben a gépkezelő beállíthat egy új alkatrészt. A DMF 300|8 világpremierje során a DMG MORI a DMF-család egy másik újdonságát is bemutatja: a moduláris konstrukció kiegészíthető egy FD körasztallal, az igényes és hatékony maró-esztergálási műveletek kiszolgálásához. Ez a DMF 200|8-hoz is elérhető, akárcsak az opcionális A tengely, amely többek között hosszú tengelyek megmunkálásához biztosit tökéletes megoldást.

Nagy pontosságú megmegmunkálás a legszigorúbb tűrések érdekében

A DMG MORI mozgóoszlopos marógépeinek masszív felépítése természetesen a DMF 300|8 modelljét is jellemzi. Az egyenszilárdságú kialakítású Y szán egyforma merevséget garantál a teljes lökettartományon belül. Ez azt jelenti, hogy a főorsó maximális teljesítménye kihasználható a munkatér bármely pozíciójában, anélkül, hogy rezgés lépne fel a szerszámgépen. A berendezést alapkivitelben külső hűtéssel és közvetlen hajtású golyósorsóval mozgatott Y és Z szánnal szerelték fel, ezért a gépet hosszútávú termikus pontosság, a megmunkált felületet pedig szigorú tűrések és a lehető legjobb felületminőség jellemzi. A DMF 300|8 szánjainak gyorsjárati sebessége 50 méter/perc, alapkivitel esetében. Az X szán gyorsjárati sebessége az opcionális lineáris hajtás megrendelése esetén 80 méter/perc, ezzel minden helyzetben dinamikus és rendkívül termelékeny megmunkálást kínál. A moduláris rendszer a speedMASTER főorsók széles választékát is tartalmazza, a már megszokott, 36 hónapos garanciával, üzemóra-korlátozás nélkül.

Automatizált és digitalizált

A vezérlőket tekintve a DMF 300|8 modelljét alapkivitelben CELOS-szal és Siemens vezérlővel szállítja a vállalat, opcionálisan pedig Heidenhain vezérlő is választható hozzá. Fabian Suckert ekképpen fogalmazott a mozgóoszlopos marógép jövőbe mutató architektúrájára hivatkozva: „Mint minden DMG MORI szerszámgép, a DMF 300|8 is gond nélkül csatlakoztatható a digitális infrastruktúrához. Mindezen túl, az ügyfeleink számára a termelékenységük növelésére elérhetők a DMG MORI kizárólagos technológiai ciklusai, amit kifejezetten a DMF család részére fejlesztettünk ki. A teljesen elfordítható szögfejek mozgásai például könnyen programozhatók az új angularTOOL technológiai ciklus segítségével. Hosszútávon versenyképes gyártást kínál az automatizált gyártás követelményeinek megfelelő illesztőfelületének köszönhetően.”

DMG MORI

NEW technology