Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Egyre többen ismerik fel a fenntartható működés értékét


Hiába csökkent a villamos energia felhasználása Európában, a felhasznált áram fenntartható származását igazoló garanciák piaca korábban nem látott rekord szintre ért tavaly. A kontinens cégei 2020-ban közel tizedével több ilyen, a felhasznált áram fenntarthatóságát tanúsító okiratot vásároltak, mint a megelőző évben.

A COVID-19 okozta helyzet miatt a villamosenergia-kereslet tavaly csökkent Európában, ennek ellenére a felhasznált áram fenntarthatóságát igazoló származási garanciák iránti kereslet mégis rekord magasságba ért. A származási garancia (guarantee of origin, azaz GO) egy forgalmazható elektronikus okirat, amely átlátható és megkülönböztetéstől mentes kritériumok alapján igazolja, hogy a felhasznált áram megújuló energiaforrásból, vagy nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésből származik. A GO-kat kibocsátó állami szerveket európai szinten tömörítő Association of Issuing Bodies (AIB) adatai szerint 2020-ban az ilyen okiratok felhasználása 8 százalékkal emelkedett, minden idők legmagasabb értékére, 735 terawattóra fölé. Jellemző adat, hogy 2010-ben még csupán 182, de 2015-ben is csak 333 terawattórán állt az éves felhasznált mennyiség. Az újonnan kibocsátott származási garanciák mennyisége is jelentősen, 650 terawattóráról 762 terawattórára emelkedett a szervezet tagállamaiban tavaly.

- Hirdetés -

A 2014 óta működő európai rendszer eredeti célja az volt, hogy ezzel a piaci ösztönzővel is támogassa a megújuló energia alapú áramtermelés térnyerését. Mostanra azonban az ügyfelek, partnerek és vásárlók fenntarthatósági elvárásainak való megfelelés jelentős, a többletköltséget akár jócskán meghaladó üzleti előnyöket jelenthet a zöld energiával üzemelő vállalkozások számára.

A villamos energia végfelhasználóiként az európai vállalatok számára egyre fontosabb, hogy működésüket fenntartható energiaforrásokkal biztosítsák. Ahogy Európában, úgy Magyarországon is egyre több cég számára kiemelt érték, hogy a klímaváltozás elleni harc jegyében csökkentse ökológiai lábnyomát, tevékenysége károsanyag-kibocsátását, ezért kisebb vagy nagyobb mértékben, esetleg teljes egészében zöld árammal biztosítsa működését. A villamosenergia-rendszer a fizika törvényszerűségei szerint működik, a GO segítségével azonban pontosan követhető, hogy az európai rendszerbe mennyi fenntartható energia került be, mint ahogy az is, hogy ebből mennyit és hol használtak fel. Míg tehát a villamosenergia-hálózatba belépő elektronok nem azonosíthatók be, nem várható el, hogy éppen az az áram érkezzen egy magyarországi üzembe, amelyeket egy svéd vízerőműben állítottak elő, a GO segítségével a rendszer egészét tekintve mégis megvalósulhat a zöld energia adott helyre történő „szállítása”. A GO megteremti annak lehetőségét, hogy egy irodaház, gyárüzem, üzlet vagy bármilyen más egység akár teljes egészében zöld árammal működjön.

A származási garanciát a minősített megújulóenergia-termelők számára az adott ország energetikai hatósága bocsátja ki a valóságban megtermelt és a rendszerbe betáplált zöld áram mennyiségének megfelelően. A fenntartható energiára vágyó cégek pedig az energiakereskedőktől, vagy akár maguktól a termelőktől is megvásárolhatják ezen okiratokat, amelyek ára a villamos energiáért fizetendő piaci díjon felüli költségként jelentkezik.

A rendszer nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a megújuló energia tulajdonjogát pontosan nyomon lehessen követni, de biztosítja, hogy az egyes származási garanciákat csak egyszer lehessen felhasználni – a kibocsátástól számított egy éven belül. Ha pedig egy fogyasztó felhasználja az adott mennyiségre vonatkozó okiratot, akkor azt törlik is a rendszerből. Az okiratok emellett tartalmazzák többek közt az egyedi azonosítószámot, az adott mennyiségű áram forrását és a felhasznált technológiát, illetve az adott erőmű pontos lokációját, méretét, működésének kezdő időpontját is. A dokumentumból tehát pontosan megismerhető, hogy melyik ország, melyik zöld erőművének melyik gépegysége „gyártotta le” a megvásárolt zöld energiát.  A fogyasztói igényeknek megfelelően pedig a GO-k nemzetközi piacán vásárolható kizárólag víz-, szél-, vagy éppen napenergiával termelt áramot tanúsító okirat, de akár egy meghatározott ország vagy konkrét erőmű áramát is választhatja a vásárló.

MVM Partner Zrt.
(x)

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology