Kezdőlap Innováció Előretörnek az okosotthonok! Hogyan védjük meg őket a hackerektől?

Előretörnek az okosotthonok! Hogyan védjük meg őket a hackerektől?

Egyre több ingatlantulajdonos dönt úgy, hogy otthonát okossá varázsolja: számos háztartási eszköz csatlakozik egy központi hálózatra, és ezzel növekszik a felhasználók életszínvonala. Az 5G infrastruktúra kiépítése tovább emeli ezt a számot, több millió eszköz fog az internetkapcsolat segítségével kommunikálni egymással és a tulajdonosával. De e folyamat árnyoldalát is figyelembe kell venni, mivel ezeknek a lakásoknak fokozódik a biztonsági kockázata.

Okosotthonok

Az okosotthonokban a különböző intelligens eszközök csatlakoznak a hálózatra, ezáltal lehetővé válik azok irányítása, optimalizálása. A rendszerek vezérlését távolról is megoldhatjuk, például a hűtést- fűtést, a háztartási gépek, a világítás, a biztonsági struktúra irányítását – és ezt a sort számos további eszközzel lehet bővíteni. A berendezések az interneten keresztül a felhasználóval és egymással is kommunikálhatnak. Az okosotthon tehát röviden megfogalmazva egy olyan, az informatikán alapuló rendszer, amely érzékeli a környezetét, és képes úgy irányítani a háztartásban található gépeket, hogy azok működése optimális legyen.

Internet of Things, a dolgok internete

Az elektronikai eszközök tehát kommunikálnak egymással, a beépített szenzorok segítségével információkat gyűjtenek a hatékony működés érdekében (erről bővebben ebben a cikkben írtunk: https://newtechnology.hu/tovabb-javul-a-gepek-kozotti-kommunikacio-minosege/). A gépek közötti interakció az interneten történik, tehát az Internet of Things (IoT) fogalma azokat az intelligens gépeket jeleni, amelyek csatlakoznak a hálózatra.

Hirdetés

Egy hétköznapi, egyszerű példa erre: a radiátor érzékeli a belső hőmérséklet csökkenését, és mivel korábban beállítottuk rajta a kívánt fokot, ilyenkor nagyobb hatásfokkal kezdi fűteni a szobát.

Az 5G indítja be az okosotthonok forradalmát

Az 5G elterjedésével válnak majd igazán népszerűvé az okosotthonok, hiszen az új hálózat még több eszközt tud majd gördülékenyen kiszolgálni. (Korábban ebben a cikkben írtunk az 5G előnyeiről: https://newtechnology.hu/hogyan-valtozik-az-eletunk-az-5g-halozattal/) Bár a jelenlegi infrastruktúra is alkalmas az eszközeink kiszolgálására, ám az előrejelzések szerint a jövőben több milliárdra fog növekedni azon eszközök száma, amelyeket csatlakoztatni kívánunk a rendszerhez, ennek pedig elengedhetetlen feltétele az 5G hálózat.

Az okosotthonok sebezhetők!

Ha az otthonunkban található gépek csatlakoznak az internetre, akkor egyúttal veszélynek tesszük ki őket, vagyis kibervédelemre van szükség. Számos lehetőség adódik arra, hogy illetéktelenek hatoljanak be a rendszerünkbe: például csatlakozhatnak a webkamerákra, vagy kényes adatokat tulajdoníthatnak el. Tehát az otthonunk védelme érdekében új koncepcióra van szükség, már nem elég a bejárati ajtó elé rácsot szerelni, hiszen a hűtőnk, a számítógépünk és egyéb csatlakoztatott berendezéseink biztonságos működését is meg kell teremtenünk.

Hogyan tehetjük biztonságossá az okosotthonunkat?

Több igen kellemetlen esetről számoltak be Amerikában az okosotthonok felhasználói. Például a számítógépen keresztül obszcén zenéket játszott le egy hacker, illetve fenyegető üzenetekkel zavarták a családokat. Az informatikai berendezések új utat nyitnak a zaklatók, betörők, rosszakarók számára, és ezzel megnehezítik a tulajdonosok életét. A biztonság érdekében több lépést szükséges megtenni, és ezek révén már teljes mértékben kihasználhatjuk és élvezhetjük az okosotthonok nyújtotta lehetőségeket.

 • Nevezzük át a routert

A gyártó által megadott router-nevet módosítsuk – ugyanis lehetséges a modell és a gyártó azonosítása, ami sebezhetővé teszi a berendezést. Olyan elnevezést találjunk ki, amely nem kapcsolható össze semmilyen személyes adatunkkal, beleértve a lakcímünket is.

 • Titkosítsuk a wifi-kapcsolatot

A router beállításánál javasolt erős védelmet alkalmazni, például WPA2-t (Wi-Fi Protected Access). Ez elősegíti a hálózat és a kommunikáció biztonságát.

 • Állítsunk be vendéghálózatot

A wifi-hozzáférés maradjon privát. A látogatók, barátok és rokonok a vendéghálózatra csatlakozhatnak, ami nincs kapcsolatban az IoT-eszközökkel.

 • Módosítsuk az alapértelmezett felhasználónevet és jelszót

A kiberbűnözők valószínűleg már ismerik az alapértelmezett jelszavakat, amelyek az IoT-termékekhez tartoznak. Ha nem módosítjuk, akkor tulajdonképpen tárt karokkal várjuk az illetéktelen behatolókat.

 • Használjunk egyedi, nehéz jelszót a wifi-hálózathoz és felhasználói felületeinkhez

Kerüljük a könnyen kitalálható, általános jelszavakat, például: „jelszó” vagy „asdf1234”. Ehelyett használjunk egyedi formációt, amely sokféle karaktert tartalmaz; érdemes jelszógenerátor segítségét igénybe venni.

 • Ellenőrizzük az eszközök beállításait

Előfordulhat, hogy az IoT-eszközök alapértelmezett adatvédelmi és biztonsági beállításokkal rendelkeznek. Érdemes megfontolni ezek megváltoztatását, ugyanis a gyártó konfigurációja nem biztos, hogy nekünk is megfelel.

 • A nem használt funkciókat tiltsuk le

Az IoT-eszközök sokféle szolgáltatással rendelkeznek, például távoli hozzáférési beállítással. Ha ezt a funkciót (vagy bármely másikat) nem használjuk, akkor tiltsuk le.

 • Folyamatosan frissítsük a szoftvereinket

Amikor az okostelefonunk automatikus szoftverfrissítést végezne, ezt ne késleltessük sokáig, mert előfordulhat, hogy egy biztonsági hibát küszöbölt ki a gyártó. A mobilok védelmének megőrzése nagyon fontos, ugyanis azon keresztül csatlakozunk az okosotthonunkhoz, azzal vezéreljük a berendezéseinket. A többi IoT-eszközünk folyamatos frissítése is erősen ajánlott – előfordulhat, hogy ez nem automatikusan történik, hanem manuálisan kell beállítani.

 • Folyamatosan ellenőrizzük az otthoni hálózatra csatlakoztatott IoT-eszközeinket

A régi eszközeink frissítése, lecserélése sokszor óriási hálózati fejlesztést jelent. Szánjunk időt arra, hogy megvizsgáljuk az újabb modellek biztonsági beállításait, és hasonlítsuk össze a jelenlegivel.

 • Hitelesítés

Végezzük el a kétfaktoros hitelesítési folyamatot: például a mobiltelefonunkra kapott egyszer használható kód megakadályozza az illetéktelenek behatolását. Ha az okoseszköz kétfaktoros vagy 2FA hitelesítést kínál, akkor használjuk azt.

 • Kerüljük a publikus wifi-hálózatokat

Kényelmes és egyre divatosabb jelenség eszközeinkkel nyilvános hálózatra csatlakozni, holott ez egyáltalán nem biztonságos. Érdemes inkább a saját szolgáltatónk kapcsolatát használni, vagy VPN-t, amely több adatvédelmi és biztonsági funkciót kínál.

 • Figyeljünk a leállásokra

Győződjünk meg arról, hogy a hardver leállása nem okozhat biztonsági kockázatot. Egyes eszközök sebezhetővé válnak a munkamenet megszakítása esetén.

A fejlődő technológia lehetővé teszi számunkra, hogy kényelmesebben éljünk, mivel az okoseszközök számos feladatot elvégeznek helyettünk. Ugyanakkor oda kell figyelnünk a megfelelő biztonsági faktorokra, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk. Az okoseszközök általában elősegítik a felhasználók biztonságát, de kialakult ennek a területnek is az árnyoldala, a bűnözés új utakon kerülhet az otthonunkba. Érdemes tehát elolvasni a biztonsági leírásokat, és követni az utasításokat.

Némethi Botond, NEW technology

Hirdetés