Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Európa chippiaca messze az USA és Ázsia előtt járt

A Semiconductor Industry Association (SIA) a World Semiconductor Trade Statistics szervezet által gyűjtött adatok alapján közölte, hogy Európa volt az egyetlen nagyobb földrajzi régió, ahol a chippiac az előző év azonos időszakához képest növekedni tudott 2023 harmadik negyedévében, mivel az Egyesült Államokban és Ázsiában gyenge volt a forgalom.

A SIA riportja szerint a globális félvezető-értékesítés 2023 szeptemberében 1,9 százalékkal nőtt 2023 augusztusához képest, de 4,5 százalékkal visszaesett 2022 szeptemberéhez viszonyítva. A félvezetők értékesítése összesen 134,7 milliárd dollárt tett ki 2023 harmadik negyedévében, ami 6,3 százalékos növekedést jelent 2023 második negyedévéhez képest, és 4,5 százalékos csökkenést 2022 harmadik negyedévével összevetve.

Az előző hónaphoz képest Európa növekedése emelkedett, míg az amerikai régió – a korábbi trenddel ellentétben – visszacsúszott a negatív tartományba. Japán zsugorodó piaca tovább romlott, míg Kína és az ázsiai-csendes-óceáni térség lassú javulást mutat. Havi szekvenciális alapon egyébként Japán kivételével minden földrajzi régió növekedett – állítja a SIA, hozzátéve: Japán, illetve Kína nélkül az ázsiai és csendes-óceáni térség a hónapról hónapra legjobban növekvő régió (3,4%), amelyet viszont Európa követ (3%). Az amerikai térség havi növekedése mindeközben 2,4, Kínáé pedig 0,5 százalékos volt.

- Hirdetés -

Éves összevetésben ugyanakkor Európa az abszolút világbajnok, mivel 2022 és 2023 harmadik negyedévét nézve 6,7 százalékkal növelte chippiacának forgalmát, miközben mindenhol máshol csökkenés zajlott le: az amerikai térség 2, Japán 3,6, az ázsiai-csendes-óceáni térség 5,6, míg Kína 9,4 százalékkal esett vissza.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Szeptemberben a globális félvezető-értékesítés havi szinten már hetedik egymást követő alkalommal nőtt, ami megerősíti a chippiacnak az év közepén tapasztalt pozitív lendületét” – magyarázta John Neuffer, a SIA elnök-vezérigazgatója. „A félvezetők iránti kereslet hosszú távú kilátásai továbbra is erősek, mivel a chipek számtalan olyan terméket tesznek elérhetővé, amelyektől a világ függő helyzetben van, ráadásul teret adnak a jövő új technológiáinak.”

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology