Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Európába jön az Amazon bivalyerős kvantumszámítógépe

- Hirdetés -

A neve Lucy, és a maga nyolc kvantumbites kezelőkapacitásával nem kevésbé tűnik hátborzongatónak, mint az azonos című sci-fiben Scarlett Johansson karaktere, akinek az agya emberi léptékhez képest irdatlan mennyiségű információt kezd el feldolgozni. Mivel az Amazon Web Services eszköze hasonlóan nagy – ha nem nagyobb – evolúciós ugrást képvisel egy ipari számítógéphez viszonyítva is, nagy szó – és persze lehetőség, hogy az öreg kontinensen fog duruzsolni. Az eeNews szerint néhány hónapon belül elérhetővé válik.

A világcég új szolgáltatása jó eséllyel leuralja a tudományos és kereskedelmi kutatás-fejlesztésben, illetve kvantumra épülő szoftvertervezésben utazó ágazatokat, miután csatlakozik az Oxford Quantum Computers (OQC) rendszeréhez, és elérhetővé teszi az Amazon Braket-et. A szolgáltatástól azt várják, hogy vezető szerepre tör a speciális szegmensben: Dr. Ilana Wisby, az OQC vezérigazgatója úgy véli, „a cégek és a tudósok egy világvezető hardverrel folytathatják tovább kvantumfejlesztéseiket”.

Lucyt fizikailag az Egyesült Királyságban telepítik, és kényelmesen elérhető lesz az európai időzónákban, miközben alacsony késleltetésű és helyben tárolt adatokhoz biztosít hozzáférést, sőt, enyhíti az ügyfelek amerikai kvantummegoldások iránt érzett adatvédelmi és biztonsági aggályait. Az algoritmusépítéshez és -menedzseléshez, fejlesztő környezetekhez, nagy teljesítményű szimulátorokhoz, különböző kvantumszámítógépekhez vagy akár hibrid gépekhez és magas színvonalú analízisekhez, valamint ötszáznál is több oktatóanyaghoz jövő februártól lehet hozzáférni.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology