A jelenlegi gazdasági helyzet kifejezetten kedvező az autóiparnak és azok beszállítóinak. Annak érdekében, hogy a vállalatok versenyképesek tudjanak maradni, már nem csak a beruházásokba, fejlesztésekbe kell komoly összegeket invesztálniuk, hanem az állandósulni látszó munkaerőhiányra is megoldást kell találniuk.

A HAJDU Autotechnika Zrt. nagyszabású tervei 2017 őszére megvalósultak és az elmúlt hónapokban a piac részéről is alátámasztásra kerültek. A nemrégiben átadott gyártócsarnokban szépen teljesít a négy nagy teljesítményű présgép. A TIER-1 és TIER-2-es szintű beszállítókat kiszolgáló vállalat megnövekedett, korszerű kapacitásainak egy részét a meglévő partnerek mellett már új vevők is lekötik.

„Egyre kiélezettebb a verseny a kelet-közép-európai régióban az autóipari beszállítók között. Ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a vállalkozások elsődlegessé váltak a fejlesztések és a volumennövelés. A beszállítók egyre többet beruháznak, a befektetések fókuszában, a legtöbb esetben a technológiai korszerűsítés és az automatizáció áll. A tavaly átadott komplex fejlesztésünk után, idén új mosóberendezést telepítünk és új lézervágógépet is beszerzünk, valamint folyamatosan vizsgáljuk bizonyos berendezések automatizálásának a lehetőségeit is. Az automatizálást 2019-20-ra tervezzük megvalósítani, amely elsősorban a termelés területét érinti.” – árulta el Dedéné Novotni Anna, a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. vezérigazgatója.

Amennyiben nemzetközi szinten tartós marad a konjunktúra a kapacitáshiány még inkább jellemző lesz az iparágra.  A vállalatoknak intenzíven kell dolgozniuk a termelés hatékonyságának folyamatos javításán, az innovatív megoldásokon, hogy megfeleljenek a keresletnek és a növekvő követelményeknek.

A HAJDU partnerei pozitívan értékelik, hogy szabad és egyben korszerű kapacitásokat is teremtettek a beruházásokkal. Ma már kevés olyan cég van, amely hasonló minőségű többletkapacitást biztosít a partnerei számára. Ez a kedvező fogadtatás az adatokon is látszik, az ajánlatkérések száma megtöbbszöröződött az elmúlt egy évben.

„A komplex fejlesztések kihasználása és felfuttatása mellett arra is törekszünk, hogy folyamatainkat racionalizáljuk. Az ésszerű folyamatok nem csak hatékonyabbá és gazdaságosabbá teszik működésünket, de hozzájárulnak a tőlünk megszokott magas minőségű gyártáshoz is”. – emelte ki Dedéné Novotni Anna.

A fejlesztések mellett a megfelelő munkaerő biztosítása is kihívás elé állítja a termelő vállalatokat. Ugyanis az utóbbi években, az autóiparban is megnövekedett a képzett szakemberek iránti kereslet, ezzel együtt jelentős munkaerőhiány alakult ki az ágazatban. A HAJDU Autotechnika Zrt.-nél elsősorban a fizikai munkaerő megtalálása a nehezebb feladat, de már a szellemi beosztású munkavállalók toborzása is hosszabb időt igényel. A vállalat ahhoz, hogy megtartsa a dolgozóit, az üzemben nagyobb béremelést volt kénytelen megvalósítani az elmúlt évben, sőt egyéb intézkedéseket is végrehajtott az elégedettség növelése érdekében. „Az újabb generációk már nem csak kedvező fizetésre és stabil munkahelyre vágynak, hanem sokkal inkább a rugalmasságra, változatosságra, folyamatos képzésekre és a megfelelő munka-magánélet egyensúlyra. Vállalatunk HR stratégiájának kialakításakor ezeket a szempontokat is figyelembe vettük.” – fogalmazott az elsősorban autóipari alkatrészeket gyártó vállalat vezérigazgatója. A cégeknek a már bevált módszereken túl mindig keresni kell az új lehetőségeket és követni a változó igényeket, hosszú távon rugalmasnak, kreatívnak és újító szelleműnek kell lenniük.

A HAJDU Autotechnika Zrt. a jövőben is arra törekszik, hogy korszerű technológiával álljon partnerei rendelkezésére és lemezalakítással előállított alkatrészei magas minőséget képviseljenek.

info@hajduautort.hu
www.hajduautort.hu