Barion Pixel

Fluoreszkáló anyagok nyomtatása

A Lufthansa Technik a repülőgépek belsejébe beépíthető menekülési útvonaljelzéseket 3D nyomtatott elemekből állítja össze. A Formlabs cikkében összefoglalta, hogy a vállalat miképpen tette rugalmasabbá a gyártási folyamatot a 3D nyomtatás által.

A Lufthansa Technik a világ egyik legnagyobb, a légi közlekedéshez alkalmazott eszközök karbantartója, a vállalat széles körben alkalmazza az additív gyártást. A társaságnál 2018 óta működik olyan csoport, amely a különböző 3D nyomtatási eljárásokkal kapcsolatos kutatásért és fejlesztésért felel. A repülőgép-alkatrészek legnagyobb megrendelői közt szerepel az Airbus és a Boeing is.

A menekülési útvonal jelölései fotolumineszcensek, ami azt jelenti, hogy fluoreszkáló színpigmentekkel vannak ellátva, amelyek a kabinfény által töltődnek, vészhelyzet esetén, áram nélkül a sötétben világítanak. Ezt a szabadalmaztatott rendszert 2021 óta gyártják Hamburgban.

Az említett jelölőrendszer gyártásához különböző módszerek kipróbálását követően a sztereolitográfiás (SLA) 3D nyomtatásra esett a választás. Az eljáráshoz a szerszámokat is ezen technológia segítségével készítették egy Form 3L nyomtatóval. A berendezés platformjának nagy területe lehetővé teszi, hogy egyetlen sorozatban egyszerre 72 alkatrészt állítsanak elő.

Az eszközök gyártása során rengeteg időt és pénzt takarított meg a vállalat azáltal, hogy házon belül, 3D nyomtatással végzik a folyamatot. Emellett a technológia bevetésével kiváló minőségű alkatrészeket használhatnak a munka során.

Némethi Botond, NEW technology magazin

A NEW technology magazin hamarosan megjelenő legújabb száma a 3D nyomtatással és modellezéssel foglalkozik! Kövess minket vagy fizess elő most! 

NEW technology