Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gyógyászati-fogászati, mérnöki műanyagokat szimuláló és digitális alapanyagok

Alapanyagok PolyJet 3D nyomtatáshoz – 2. rész

A Stratasys PolyJet technológia egy hatékony, additív gyártási módszer, amellyel komplex formák, sima felületű, pontos alkatrészek, szerszámok és valósághű prototípusok 3D nyomtathatók, ráadásul egy rétegen belül számos alapanyag és szín kombinálható.
Előző cikkünkben az átlátszó/áttetsző, a polipropilén hatású és a gumiszerű PolyJet alapanyagokat mutattuk be, ezúttal pedig a gyógyászati-fogászati, a mérnöki műanyagokat szimuláló és a digitális alapanyagokat ismertetjük.

A PolyJet technológia bizonyos alkalmazásokhoz – széles szín- és alapanyagválasztékának, valamint finom felületeinek és realisztikus, aprólékos nyomtatási részleteinek köszönhetően – sokkal ideálisabb, mint a közismertebb FDM technológia. A PolyJet 3D nyomtatók a PANTONE® színskála teljes tartományát, azaz több, mint 500 000 színárnyalatot képesek előállítani.

PANTONE színeket bemutató, 3D nyomtatott kockák

Gyógyászati és fogászati felhasználásra szánt alapanyagok

3D nyomtatott szív anatómiai modell

A Stratasys kilenc, kifejezetten gyógyászati vagy fogászati alapanyagot fejlesztett ki. Tulajdonságaik tekintetében ezek az anyagok csaknem megegyeznek a merev átlátszatlan PolyJet alapanyagokkal, viszont szilárdságuk 50%-kal nagyobb.
Az új Digital Anatomy alapanyagok (TissueMatrix, BoneMatrix, GelMatrix) páratlan valósághűséget biztosítanak az anatómiai modellekhez. A Stratasys J750 Digital AnatomyTM 3D nyomtatóval kiegészülve – lehetővé teszik pontos emberi anatómia megalkotását, a bőr, a csont és a szövet hihetetlenül valósághű másolását.

A VeroGlaze átlátszatlan, a fogászati Vita skála alapján A2 árnyalatú, fehér színű anyag. Ideális valósághű fogászati héjak előállítására, melyek segítségével a páciens már a kezelés elvégzése előtt megtekintheti a fogpótlás révén várható eredményt.
A Biokompatibilis, gyógyászati és fogászati felhasználásra tervezett alapanyagok – az engedélyeiknek köszönhetően, – közvetlenül érintkezhetnek bőrrel (akár 30 napon túl is), vagy rövidebb ideig a nyálkahártya-membránnal is.

Mérnöki műanyagot szimuláló alapanyagok

A mérnöki műanyagok ötféle PolyJet alapanyaggal szimulálhatók, kibővítve a felhasználás körét a funkcionális teszteléssel és a gyártószerszámok készítésével. Az öt anyagból négy Digitális ABS PlusTM – ezeket a Digitális alapanyagoknál ismertetjük, – az ötödik pedig a hőálló RGD525. Ennek az anyagnak már a 3D nyomtatóból kikerülve is akár 55oC-kal magasabb az első üvegesedési hőmérséklete (HDT), mint bármely más PolyJet alapanyagnak. Termikus utókezeléssel ez az érték 80oC-ra nő, ami közelíti az ABS vonatkozó átlagértékét. Szilárdsága és merevsége 150-200%-a az ABS átlagértékének, ütésállósága is eléri az ABS-re jellemző értékek alsó tartományát. Ideális választás vízvezeték-szerelvények és háztartási készülékek funkcionális tesztelésére.

Digitális alapanyagok

A PolyJet digitális alapanyagok olyan kompozitok, amelyek az elérhető 29 alapgyanta keveréséből hozhatók létre, így a mechanikai tulajdonságok és vizuális jellemzők széles köre állítható elő.

Rugalmas alapanyagból 3D nyomtatott billentyűzet modell

A Digitális ABS Plus alapanyag a Digitális ABS továbbfejlesztett, ütésállóbb változata, zöld és elefántcsont színben érhető el. Felhasználható működőképes prototípusokhoz, – még a bepattintható elemekkel rendelkezőkhöz is, – fröccsöntéshez szükséges szerszámok prototípusaihoz és gyártástámogató eszközökhöz, például befogószerszámokhoz, szerelési készülékekhez és mérőműszerekhez.

A gumianyagok és a Digitális ABS Plus, illetve a merev, átlátszatlan anyagok keverésével jelentősen kibővül az elérhető tulajdonságok tartománya. Ha a színválasztékot is figyelembe vesszük, több száz gumiszerű digitális anyag lehetőség érhető.
A digitális anyagok megjelenésével nem csupán az anyagtulajdonságok köre bővül, de átlátszatlan színek és áttetsző árnyalatok hatalmas palettája is rendelkezésre áll. A merev műanyagok esetében több ezer egyedi szín közül lehet választani – fekete-fehértől a PANTONE színeken át az élénk árnyalatokig.

3D nyomtatott konyhai eszközök

Amennyiben felkeltette érdeklődését a PolyJet technológia, ismerkedjen meg a Stratasys legújabb, full-color 3D nyomtatójával, a J55-tel!
Ez a kompakt, irodai használatra tervezett berendezés a világon először alkalmazott forgó nyomtatótálcájának köszönhetően kiemelkedő felületi és nyomtatási minőséget biztosít. Egy alkatrészen belül akár 500 000 szín és számtalan alapanyag 3D nyomtatására képes.

Tudjon meg többet a Stratasys J55 3D nyomtatóról – ITT!

Varinex

Érdemes elolvasni
NEW technology