Barion Pixel

Hat módszer a gyártási folyamatok racionalizálására

A termelés korszerűsítésétől az ellátási lánc logisztikájának fejlesztéséig a működés minden eleme optimalizálási lehetőséget rejt – vallja az Industry Todaynek írt véleménycikkében a The Bonadio Group tanácsadó vállalat könyvvizsgáló partnere. Kevin Rhode felhívta rá a figyelmet, hogy az amerikai Federal Reserve Economic Data nyilvántartása szerint az ipari termelékenység növekedése az elmúlt évtizedekben stagnált, szemben az 1987 és 2005 közötti 96 százalékos növekedéssel. Az ipar közben széleskörű munkaerőhiánnyal is szembesül: a Deloitte és a The Manufacturing Institute legújabb tanulmánya szerint 2030-ra az amerikai gyártóipar akár 2,1 millió betöltetlen állást lesz kénytelen kezelni. A hatékonyság maximalizálása és a működés racionalizálása érdekében új forgatókönyveket, szempontokat és módszereket kell bevetni – mutat rá a cikkben Rhode.

1. Az ellátási lánc optimalizálása

Egy hatékonyan működő ellátási lánc elengedhetetlen a gyártás és elosztás zökkenőmentes működéséhez. Az erős beszállítói kapcsolatok, az optimális készletszintek és az új technológiák alkalmazásával a gyártók leküzdhetik a hosszú átfutási időkkel és hátralékokkal járó termelékenységi kihívásokat, így javítva az ellátási lánc rugalmasságát.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

2. Automatizálás és robotika

A szakképzett munkaerő egyre kritikusabb hiánya miatt rendkívül fontos, hogy a gyártók foglalkozzanak a munkavállalók egyszerű és ismétlődő feladatainak automatizálásával, hogy a dolgozók végre specializáltabb munkákra koncentrálhassanak. Az automatizálás és a robotika növelheti a termelés sebességét és pontosságát, mivel tehermentesítik a dolgozókat a mindennapi feladatok alól, miközben kiküszöbölik az emberi hibák egyes tényezőit.

- Hirdetés -

3. Adatalapú döntéshozatal

Napjainkban már nem szükséges ösztönökre vagy szubjektivitásra hagyatkozni a működést javító üzleti döntések meghozatalához. Az adatelemzés alkalmazásával a gyártók folyamatosan figyelemmel kísérhetik a gyártási és elosztási folyamatok különböző pontjainak teljesítményét. Ez megkönnyíti a szűk keresztmetszetek, meghibásodások, hatékonysági hiányosságok vagy teljesítményhiányok azonosítását, amelyeket aztán sebesen orvosolni lehet.

4. Lean gyártási elvek

A hulladék csökkentése érdekében vezessük be a lean gyártási elveket, mint például a folyamatos fejlesztést, a folyamattérképezést és az „5S módszertant” (szelektálás, sorba rendezés, tisztítás, standardizálás, fenntartás). Ezek az elvek jelentősen növelhetik a termelési hatékonyságot és optimalizálhatják a munkafolyamatokat, miközben rendkultúrát teremtenek.

5. Éppen időben (JIT) végzett gyártás

Számos vállalat folyamodik a rendelések alapján történő termelés módszeréhez, hogy csökkentse a felesleges készleteket és a tárolási költségeket. A JIT gyártás lényege, hogy a termékeket az igényeknek megfelelően állítsák elő. Ez lehetővé teszi a gyártóknak, hogy gyorsan reagáljanak az ügyfélrendelések hullámzó intenzitására, illetve például csökkentsék a hulladékot.

6. Munkavállalói képzés és elszámoltathatóság

A dolgozók megfelelő képzése és innovációra ösztönzése elengedhetetlen egy erős innovációs kultúra kialakításához. Ez magában foglalja az együttműködés ösztönzését és a dolgozók felvértezését a szükséges tudással, készségekkel és eszközökkel, hogy azonosítsák a folyamatfejlesztési lehetőségeket, és kreatív megoldásokat találjanak a munkafolyamatok optimalizálására.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology