Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hiánypótló bányászati eszközök debütáltak az idei MINEXCHANGE expón

- Hirdetés -

A közelmúltban Phoenixben rendezték meg a MINEXCHANGE 2024 SME éves konferenciát és expót, amelyre innovatív megoldásokkal készült az autonóm járművek és robotrendszerek fejlesztésére specializálódott Stratom Inc. A vállalat a bányászati műveletek kritikus hiányosságaira reagáló autonóm rakomány- és anyagmozgatót, mobil robotokat és üzemanyag-utántöltőt vitt az ipari eseményre, olvasható a Robotics & Automation News portálon.

Miközben az utóbbi években a bányaiparban is előtérbe kerültek olyan autonóm bányászati rendszerek, mint a különböző vontatójárművek vagy fúrótornyok, számos kisebb, de nem kevésbé fontos feladat maradt hasonló, korszerű megoldások nélkül. Ezt többnyire az ellátandó teendők komplexitása indokolja, és ezekre a területekre fókuszált a MINEXCHANGE expón bemutatott technológiáival a Stratom. Mint rámutattak, amellett, hogy eszközeik korábban perifériára szorult feladatok megoldására kínálnak modern alternatívát, hozzájárulnak a biztonság és termelékenység fokozásához is, nem beszélve az e területen is egyre növekvő, szakképzett munkaerőhiány mérsékléséhez.

Az autonóm anyagmozgatástól és utánpótlástól a robotizált üzemanyag-utántöltésig a Stratom megoldásait arra fejlesztették ki, hogy a bányaiparban gyakran előforduló nehéz terepen, bonyolultan megközelíthető munkakörnyezetben is eredményesen teljesítsenek, megbízható és rugalmas alternatívát kínálva az egyedi kihívások kezelésére.

A február utolsó napjaiban tartott MINEXCHANGE 2024 kiállításon debütált a vállalat autonóm raklaprakodója, amely nem kevesebbet ígér, mint forradalmasított automatizációt és anyagmozgatást speciális terepen. A szakmai közönség ugyancsak itt ismerkedhetett meg a RAPID fantázianevet viselő üzemanyag-utántöltő berendezéssel, valamint a Summit névre keresztelt autonóm terepjáróval, amely konfigurálhatósága nyomán gyorsan és egyszerűen alakítható a különböző járműplatformokhoz és műveletekhez.

„Ahogy a bányászati ágazat fejlődik, úgy kell újabb és újabb kihívásokra reagálni. Ezért a Stratom a védelmi iparban elért eredményeit kihasználva olyan innovatív megoldásokon dolgozik, amelyek újradefiniálják a bányatelepek működését. Azáltal, hogy a veszélyes körülmények között végzendő feladatokra automatizált megoldásokat kínálunk, javíthatjuk a bányászati műveletek biztonsági mutatóit, valamint az általános hatékonyságot és termelékenységet”, nyilatkozta Mark Gordon, a Stratom elnöke.

Vörös István, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology