Barion Pixel

Hidrogénüzemű infrastruktúrát épít a Toyota

Forrás: Toyota

A japán óriás az Air Liquide vegyipari vállalattal és a Caetano buszgyártóval együtt fog integrált megoldások, infrastruktúrák és flották fejlesztésébe, hogy serkentse az alternatív meghajtások terjedését kereskedelmi célú járművekben. A közös cél egy olyan helyi hidrogén-ökoszisztéma megtervezése, ami támogatja a változatos közlekedési alkalmazásokat és a dekarbonizációt.

A partnerek a szakértelmük és tapasztalatuk egyesítésével szeretnék erősíteni a hidrogén értékláncot – a zöldhidrogén előállításától az ellátáson át a töltőállomásokig, ráadásul többféle járműkategória számára. Az eeNews úgy tudja, hogy kezdetben főleg a buszokra, kis tömegű szállítóeszközökre és személyautókra szeretnének koncentrálni, de később a nagyobb teherszállító gépkocsik is szóba jöhetnek.

A hidrogénüzem iránti igény növekedése egyre jobban sürgeti a megfelelő infrastruktúra európai kiépítését, úgy, hogy az többféle kategóriát kiszolgáljon, de mindezek mellé szükség lesz változatos járműbeszerzési lehetőségekre és szervizhálózatra, hiszen ezek létfontosságúak egyes ügyfélkörök, például taxitársaságok vagy hatóságok számára.

„Ez az együttműködés komoly lehetőséget kínál arra, hogy előmozdítsuk a hidrogénklaszterek fejlődését, illetve felgyorsítsuk, fokozzuk a hidrogén mint karbonsemleges üzemanyag használatát” – magyarázta a Toyota Motor Europe elnök-vezérigazgatója. Matt Harrison kijelentette: az általuk generált növekedés visszafogja majd maga a hidrogén, valamint a hozzá szükséges infrastruktúra költségeit, miközben javítja az üzleti lehetőségeket, akár a jövőben érkező alkalmazások számára is.

Ideje nagyon komolyan venni a hidrogénüzemű járművek piacát, és az sem véletlen, hogy a Toyota meglátta a lehetőséget a személyszállítás vagy tömegközlekedés átállítására. Erről őket jócskán megelőzve beszéltünk az elektromos és hidrogéncellás MAGYAR busz, a GOLDiON gyártójával. Hallgasd meg az epizódot a NEWtechtalk csatornáján, és iratkozz is fel (ugye tudod: az RSS-oldal „Listen on…” gombja alatt kiválaszthatod a kedvenc lejátszóalkalmazásodat):

Gábor János, NEW technology

NEW technology