Barion Pixel

HybridLeg – a technológia valóra váltja az álmokat

Az alábbiakban egy lengyel ügyfelünk sikertörténetével ismerkedhetnek meg. A cikk eredeti nyelven a Mechanik magazin júliusi számában került megjelenésre.

Az új technológiák világa egyben az új lehetőségek világa is, ami egyszerre határtalan és mégis valóságos. Különböző területek szakértőinek közreműködéséből innovatív megoldások születnek, amelyek jelentős hatással vannak az egész társadalom életszínvonalának növekedésére.

A távolinak tűnő iparágak közötti éles határvonalak rég elhalványultak. Manapság a siker kulcsa a komplex – tudósok, vállalkozók és technológusok szakértelmén és tapasztalatain alapuló – megközelítésekben rejlik.  A HybridLeg — egy hibrid lábszár protézis — is egy remek példája az ilyen hatékony együttműködésnek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A projekt születése

Minden úgy kezdődik, hogy szükség van valamire. Ez a történet egy férfival kezdődött, aki célul tűzte ki magának, hogy részt vegyen a 2020-as Cybathlon-on – egy fogyatékkal élők számára rendezett nemzetközi olimpiai versenyen. Ahhoz, hogy ezt az álmát valóra váltsa, Adrian Bąk-nak szüksége volt egy gyors mozgást biztosító lábszár protézisre.

- Hirdetés -

A CONTUR 2000, egy fémalkatrész megmunkálásra, valamint teljes gyártósorok tervezésére és kivitelezésére specializálódott cég, elfogadta a kihívást. A projekten dolgozó csapat létrehozott egy dedikált gyártósort, amely teljes egészében a Yamazaki Mazak – a piacvezető, fejlett technológiai megoldásokat, beleértve a többfunkciós, 5-tengelyes, függőleges és vízszintes megmunkálóközpontokat, CNC esztergákat, CNC szoftvereket és automatizálási megoldásokat gyártó vállalat – szerszámgépeiből épült fel.

A CONTUR 2000 felállított egy kutatási és fejlesztési csoportot, amely 2010-ben kezdte meg a munkát a HybridLeg projekten.

A HybridLeg több mint protézis

A HybridLeg protézisnek már maga a kialakítása is világszintű innovációnak minősül. Felhasználói szempontból mindenekelőtt megbízható és kényelmes megoldás, amely sokkal több lehetőséget kínál, mint a szokásos modellek. Legalább három olyan tulajdonsága is kiemelhető, amelyek a HybridLeg-et a leginnovatívabb technológiai megoldások közé emelik.

Működési módok

A HybridLeg protézisek kétféleképpen: aktív és passzív módban képesek működni. Passzív módban a mozgást a használó idézi elő akkumulátoros rásegítés nélkül. Aktív módban a belső áramforrás (akkumulátor) és motor szolgáltatja a mozgást. Mindez a technológiai újításnak számító sebességváltó/tengelykapcsoló egységnek köszönhetően valósul meg. Ez lehetővé teszi, hogy a protézis kihasználatlanság esetén automatikusan energiatakarékos üzemmódra kapcsoljon, így növelve az akku üzemidejét, illetve hogy a hajtóerőt a felhasználó lába alatti felület típusa alapján válassza meg.

Mozgási rugalmasság

Sík terepen sétálva, futva, lépcsőn fel,- lefelé haladva, egyenetlen terepen járva, sportolás közben – a HybridLeg segítségével a használó nagyobb mozgékonyságot és nagyobb mozgásteret élvezhet.

Könnyű kialakítás

A két működési móddal a protézis lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, ezért kisebb áramforrással is felszerelhető. Az energiaforrás kompakt mérete egyben kisebb, és így könnyebb tápegység-alkatrészeket is jelent.

Tervtől termékig

Mint minden áttörő megoldás, a HybridLeg is egy ötletből merít. A csoport 2010-ben kezdte meg a tervezést. 20 éves tapasztalatukra támaszkodva a CONTUR 2000 szakértői intenzíven dolgoztak a projekt tökéletesítésén, hogy az megfeleljen a legmagasabb elvárásoknak.

Végül egy egyedülálló sebességváltó szabadalmat találtak ki, amelyet később a HybridLeg projektben alkalmaztak. Ez lehetővé tette, hogy a protézist egy új sebességváltó/tengelykapcsoló egységgel szereljék fel, ami lehetővé teszi a vezérlés ki,- bekapcsolását a használó lába alatti felület típusától függően.

A következő lépés egy külön gyártósor létrehozása volt, ami lehetővé tette a csoport számára a koncepció pontos rekonstruálását. Végül a Yamazaki Mazak fejlett megoldásait választották erre a feladatra.

A HybridLeg alkatrészeket VTC-560/25 szerszámgépek és QUICK TURN NEXUS 250-II MS esztergáló központok felhasználásával készítették elő és gyártották le. Ennek a japán gyártónak a gépei évek óta támogatják az ipari vállalatokat szerte az egész világon. Ahogy azt a HybridLeg példája is bizonyítja, ezek a gépek orvostechnológiai területen is hatékonyan alkalmazhatók. Az ilyen projektek sokoldalúságot és rugalmasságot igényelnek, valamint azt, hogy a gép működése pontosan az adott feladathoz igazítható legyen. A CONTUR 2000-nek jó oka volt, hogy a Yamazaki Mazak mellett döntsön. Az emberi protézisek gyártásához a legmagasabb minőségi és beállítási követelményeknek kell megfelelni. Az e szabály alóli kivételek egyszerűen elfogadhatatlanok.

HybridLeg használatban

Adrian Bąk több hónapon át használta HybridLeg protézisét. Bár a Cybathlon 2020 rendezvényt elhalasztották, a férfi tovább folytatja a versenyre való felkészülést. Véleménye szerint ez volt – és még mindig ez a kritikus tényező a teljes projekt sikerességéhez. Mr. Bąk személyes elégedettségét és új lehetőségeit elnézve kijelenthetjük, hogy az egész vállalkozás sikeres.

Mazak
(A cikk eredeti nyelven a Mechanik magazin júliusi számában került megjelenésre)

- Hirdetés -

NEW technology