Barion Pixel

- Hirdetés -

Így alakítja át a 4. ipari forradalom az energetikai ágazatot

Az intelligens gépek bevezetésétől a pilóta nélküli légi járművek (UAV) ipari telepítéséig a világ alapvető átalakuláson megy keresztül, folyamatosan új lehetőségek bukkannak fel.

Az egykor a tudományos-fantasztikus irodalomban leírt technológiák ma már az élet szerves részét képezik. Az energiaipar számára ezek segíthetnek abban, hogy áttörést érjünk el a hatékonyság, a biztonság és a CO2-kibocsátás csökkentése terén.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A jövőről folytatott viták során az energetikai szektort gyakran mutatják be elmaradott iparágként. A valóságban azonban az ágazat rendkívül versenyképes, az új technológiák alkalmazása tényleges teljesítménynövelést eredményez. Az Aramco például 4IR (negyedik ipari forradalomhoz kapcsolódó) megoldásokat alkalmaz a tevékenysége során, a felszín alatti feltárástól a downstream fejlesztésig, a hatékonyság növelése, a kibocsátás csökkentése, a megbízhatóság növelése, a költségek optimalizálása és az új lehetőségek felszabadítása érdekében.

Jó példa erre a Khurais létesítmény, amely egyike annak a tíz projektnek, amelynek nevét a Világgazdasági Fórumon is megismerhették az érdeklődők a Globális Világítótorony Hálózat keretében a múlt hónapban. Ez a világ legnagyobb intelligens olajmezője, amely ipari tárgyak internete (IIoT) eszközökkel és digitális ikertechnológiával van felszerelve, és lehetővé teszi a távoli működtetést valós idejű 3D virtuális valóság (VR) szoftverek segítségével.

Globális Világítótorony Hálózat

A globális gyártói közösség lemaradásban van a negyedik ipari forradalmi technológiák átvételében. A vállalatok több mint 70%-a megreked az úgynevezett „kísérleti purgatórium” állapotában, és nem tud egyről a kettőre lépni a fejlesztés területén, a vezető gyártóknak pedig általában csak egy kiválasztott csoportja képes a fejlett gyártást széles körben alkalmazni, új értéket és vásárlói tapasztalatokat generálva a gyárban vagy az értékláncok között.

Ennek az egyenlőtlenségnek a megszüntetése és a fejlett technológiák átfogóbb és befogadóbb átültetésének felgyorsítása érdekében a Világgazdasági Fórum „Shaping the Future of Advanced Manufacturing and Production” platformja létrehozta a Globális Világítótorony Hálózatot. Ez a gyártói közösség vezető szerepet tölt be a negyedik ipari forradalmi technológiák alkalmazásában a gyárak, az értékláncok és az üzleti modellek átalakításában az anyagi és működési megtérülés érdekében.

Gyakorlati eredmények

A Khurais webhelye Big Data-elemzéseket, gépi tanulást, intelligens érzékelőket és a hasznos élettartamot előrejelző rendszert is használ. Az ipari robotika és az UAV ellenőrzési funkciókat lát el, javítva a diagnosztikai képességeket és a hatékonyságot. Ez az első, fejlett folyamatvezérléssel (APC) rendelkező olajmező intelligens termelési sebesség-kiigazításokhoz, míg két szabadalom érkezett egy intelligens teljesítményfigyelő alkalmazáshoz, amely prediktív és előíró elemzéssel optimalizálja a kazánokban lévő üzemanyag-gázt, hozzájárulva annak megtakarításához és a CO2-kibocsátás csökkentéséhez. Eközben egy csővezetékkezelő rendszer biztosítja a csővezeték-szivárgás észlelését és a valós idejű biztonsági riasztásokat 24/7 száloptikai hálózat érzékelésével, hozzájárulva a biztonság és a környezeti teljesítmény javításához.

Ezek a fejlett technológiák lehetővé tették a létesítmény számára, hogy 18%-kal csökkenjen a teljes energiafogyasztása, 30%-kal a karbantartási költségei és 40%-kal az ellenőrzési idő is. Ezen kívül a beruházás 50%-kal növelte a megbízhatóságot és 100%-kal a működési válaszidőket. A technológia hozzájárult a folyamatos gyártáshoz a COVID-19 járvány során. A munkahelyeket is forradalmasította, anélkül, hogy megszüntette volna őket. A digitális átalakulás előtt például a legtöbb üzemi és terepi üzemeltetési tevékenység fizikai emberi beavatkozást igényelt, a folyamat módosításait és fejlesztéseit az egyes szakértők határozták meg. Most az operátorok a valós idejű IIoT vezérlő rendszerek révén nyert információk alapján hoznak döntéseket.

Fő a folyamatosság

Ilyen újításokat csak az olaj- és gázágazatba történő folyamatos beruházásokkal lehet elérni. Működésének optimalizálásával a szénhidrogén-ipar hozzájárulhat a fenntarthatóbb jövőhöz, és kulcsszerepet játszhat a tiszta energiára való áttérés előmozdításában. Nem szabad szem elől tévesztenünk ezt a célt, annak ellenére, hogy a COVID-19 az egész energiaiparra negatív hatással van pénzügyi szempontból. Mivel a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) az energiaberuházások rekord mértékű csökkenését prognosztizálja a 2020-as évre, hangsúlyt kell fektetni az intelligens döntéshozatalra, és annak biztosítására, hogy a ma elfogadott technológia fokozza képességünket a holnap igényeinek kielégítésére. Az energiaágazatban ez nemcsak a hatékonyságot és az üzemeltetési képességeket javító 4IR technológiákat foglalja magában, hanem olyan újításokra is vonatkozik, amelyek hozzájárulnak a kibocsátás csökkentéséhez és az energiahálózatok fenntarthatóbbá tételéhez.

Ebben az összefüggésben a Világgazdasági Fórum Globális Világítótorony Hálózata örömmel emlékeztet arra az ipari innovációban rejlő lehetőségre, amely a valós gyártási eszközöket csúcskategóriás digitális képességekkel kapcsolja össze a jobb teljesítmény, nagyobb biztonság és fenntarthatóság érdekében. Jelenleg világszerte 54 világítótorony-projekt van, és ezek közül kettő az Aramco-hoz tartozik. Uthmaniyah-i gázüzemüket 2019 januárjában indították el – ezzel kerültek be a kilenc vállalat közé, amelyet egynél több létesítmény képvisel a hálózatban.

Hegyi Heni, NEW technology

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!