Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Immár kilencedik éve a BMW Manufacturing az Egyesült Államok legnagyobb autóipari exportőre

Forrás: BMW

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma által közzétett adatok szerint a BMW Manufacturing az egymást követő kilencedik évben vezeti az ország legnagyobb autóipari exportőreinek listáját az export értéke alapján. A dél-karolinai gyár 2022-ben 227 029 darab Sports Activity Vehicle (SAV) és Sports Activity Coupé (SAC) modellt exportált, közel 9,6 milliárd dollár értékben.

A spartanburgi üzemben gyártott BMW modelleket elsősorban Charleston kikötőjén keresztül exportálták – több mint 182 000 darabot –, de öt további, délkeleten elhelyezkedő kikötőt is bevontak a folyamatba. Vasúton ezen felül több mint 17 000 BMW modell hagyta el az országot.

A BMW Manufacturing legnagyobb exportpiaca 2022-ben Németország volt: az exportált modellek 15,5%-a került a bajor prémiumgyártó anyagországába, 13,5% Kínába, 12,8% Dél-Koreába, 7,5% Kanadába és 5,6% Nagy-Britanniába.

„A szabad kereskedelem és a nyitott piacok elősegítik a növekedést és a fejlődést. A BMW Dél-Karolinában elért eredménye kiváló példa erre” – mondta el Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának termelésért felelős tagja. „Büszke vagyok a spartanburgi gyár töretlen teljesítményére, amely hozzájárul a BMW Group sikeréhez.”

„Az ügyfeleink szerte a világon továbbra is a Dél-Karolinában gyártott, prémium minőségű BMW modelleket keresik. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt immár kilenc egymást követő évben exportérték tekintetében folyamatosan a legnagyobb autóipari exportőrök vagyunk az országban” – tette hozzá Dr. Robert Engelhorn, a BMW Manufacturing elnök-vezérigazgatója. „Sikereinket a spartanburgi gyárban dolgozó, magasan képzett és elkötelezett munkaerőnek köszönhetjük. Az elért eredmények rendkívül jelentősek, és egyértelműen megerősítik a BMW folyamatos elkötelezettségét Dél-Karolina és az Egyesült Államok irányában.”

A spartanburgi üzem csapata 2022-ben 416 301 darab SAV és SAC modellt gyártott, ami a gyár történetében a második legmagasabb éves gyártási darabszám. 2022-ben 69 200 plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt elektromos modell gördült le a szerelőszalagról, ami az üzem teljes volumenének 16,6 százalékát jelenti. A spartanburgi üzemben gyártott X modellek az Egyesült Államokban tavaly eladott BMW modellek valamivel több mint 60 százalékát tették ki. Áprilistól kezdődően az üzemben megkezdődik a 2024-es modellévű BMW X5 és BMW X6 gyártása.

Az év legfontosabb eseménye a BMW Group Egyesült Államokra vonatkozó elektromobilitási tervének meghirdetése volt: októberben a BMW Group igazgatótanácsának elnöke, Oliver Zipse 1,7 milliárd dollár értékű beruházást jelentett be, amelyből 1 milliárd dollár a tisztán elektromos modellek gyártásának előkészítésére, 700 millió dollár pedig egy nagyfeszültségű akkumulátor-összeszerelő üzem építésére irányul a dél-karolinai Woodruffban. A BMW Group 2030-ig legkevesebb hat tisztán elektromos meghajtású modell gyártását fogja megkezdeni az Egyesült Államokban.

1992 óta a BMW Group közel 12,4 milliárd dollár értékű beruházással támogatta dél-karolinai tevékenységét. A BMW Manufacturing a BMW Group legnagyobb üzeme a világon, naponta több mint 1 500 járművet gyárt. Az üzem fontos része a BMW globális termelési hálózatának, és kulcsfontosságú szerepet játszik a SAV és SAC modellek iránt az Egyesült Államokban és szerte a világon mutatkozó jelentős kereslet kielégítésében. A gyártott modellek mintegy 60 százalékát exportra bocsátják és azokat a világ hozzávetőleg 120 piacára szállítják. Ezzel a BMW immár a kilencedik egymást követő évben exportérték tekintetében az Egyesült Államok legnagyobb autóipari exportőre. A modellportfólió élén hat BMW X modell, öt BMW X modellcsaládba tartozó M modell és három plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt elektromos X modell található. A gyár több mint 11 000 embert foglalkoztat, akik évente mintegy 450 000 BMW modellt állítanak elő.

BMW

Érdemes elolvasni
NEW technology