Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

InnoElectro: magyar fejlesztés a German Innovation Award várományosa

Az InnoElectro kiállításon megtekinthettük az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH magyarországi képviseletének egyedülálló E-IoT platformját. A vállalat exportigazgatójával, és a termékfejlesztési részleg vezetőjével Kiss Zoltánnal beszélgettünk az innovációs központjuk alakulásáról, aktuális fejlesztésekről, valamint a German Innovation Awardra való jelölésükről.

Az Endrich elektronikai alkatrészek disztribútoraként vált ismertté. Ám a vállalat folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően felmerült az innovációs központ létrehozásának terve. Ezen centrum lokációját célszerű Magyarországra helyezni, ugyanis itt található meg az a szakembergárda, amely a megfelelő műszaki tudással rendelkezik. A pandémia során kezdtek bele a fejlesztésbe, amely nagy sikert aratott a piacon, valamint a társaság tulajdonosi körében is. Az elismerés pedig megalapozta a budapesti székhelyű innovációs központ koncepcióját. Ennek értelmében a cégcsoport új, elektronikai hardver és szoftverfejlesztéssel foglalkozó cége Magyarországon alakul meg.

„Az E-IoT platform segítségével a termékfejlesztés meggyorsítható, ehhez fejlesztettünk egy olyan általános IOT eszközt, amelyen képesek vagyunk a hardverfunkciókat valós időben és körülmények közt tesztelni és a szoftvert végleges formában megírni” – magyarázza Kiss Zoltán, az Endrich GmbH exportigazgatója. „Pilot projektként az euroLighting német testvérvállalatunk hagyományos UV-C alapú légtisztító berendezését „okosítottuk” fel, láttuk el olyan telemetriai egységgel, ami képes a gép státuszát folyamatosan ellenőrizni és a mért adatokat felhő alapú adatbázisba küldeni. A hagyományos gép terjesztéséhez komoly szervizhálózatra lett volna szükség, hiszen a folyamatos működés biztosításához a prediktív karbantartás kiemelkedő jelentőségű a működés szempontjából. Hogy ne kelljen sok drága szervizes szakembert alkalmazni, a légszűrőt felszereltük szenzorokkal és kapott egy E-IoT egységet, amivel a folyamatos ellenőrzés és adatkommunikáció emberi beavatkozás nélkül megoldható.

Az InnoElectro kiállításon újdonságként egy erre a célra fejlesztett Smart-Boardot mutattunk be, ami az előbb említett IoT board a fenti feladatra optimalizált változata. Tudását tekintve az elődjéhez hasonló, viszont az eredeti szenzorokat lehagytuk róla, a méretén optimalizáltuk és felruháztuk olyan ipari szenzoroknál használható interfészekkel (RS485, 4-20mA, I2C, SPI) , amelyekhez kereskedelemben kapható ipari érzékelők széles palettája csatlakoztatható. Ezzel a telemetriai egységgel aztán bármilyen hagyományos készülék alkalmassá tehető a saját  különféle működési jellemzői monitorozására és az adatok szervizközpontba küldésére. A Smart-Board a közeljövőben megrendezendő nemzetközi szakmai rendezvények egyik főszereplője lesz, ahol különböző készülékekben fog IoT feladatokat ellátni – például ipari hűtőszekrényben, utcalámpában.”

A már előbb is említett E-IoT ökoszisztéma, amely az Endrich budapesti fejlesztőközpontjában született meg, a German Innovation Award 2022 verseny hivatalos jelöltjévé vált. Korábban már Magyarországon is díjazták a fejlesztést, amelyet egy európai bemutató roadshow követett – Angliában, Franciaországban, Németországban. Az innovációt komoly érdeklődés övezte. 2022 januárjában az AMA Innovation Award top 30 fejlesztés közé került. Magyarországon 2020-ban elnyerte a Hungexpo Ipar Napjai Kiállítás nagydíját, idén pedig ugyanennek a kiállításnak a nagydíjára jelölték az „okos” légtisztító koncepciót is. A German Innovation Council-hez kapcsolódó German Innovation Award zsűrijében a Lufthansa, a Festo és a Deutsche Telecom innovációs cégeinek vezetői, illetve több komoly szakember ül. Május 24-én Berlinben fogják ezt a díjat kiosztani, amelynek az Endrich az egyik várományosa.

Némethi Botond, NEW technology magazin

Érdemes elolvasni
NEW technology