Barion Pixel

Interjú: A FANUC forradalmasítja a gyártástechnológiát

Új fejlesztések minden termékcsoportban

Fekete Csaba műszaki igazgató, FANUC Hungary

Az elmúlt hónapokban a FANUC számos újdonságot vezetett be, amelyek alapjaiban változtatják meg a CNC, robot, robomachine és IoT megoldásaikat.

Területek szerint vettük sorra Fekete Csabával, a FANUC műszaki igazgatójával, hogy melyek is ezek az újdonságok.

CNC: Megjelent az új FANUC FS500i-A sorozatú vezérlő, ami gyökeres változást hoz hardver, szoftver és HMI tekintetében is. Legutóbb a 2000-es évek elején az „i” szériás vezérlések megjelenése hozott ennyi újdonságot.

Teljesen megújult a vezérlő felhasználói felülete, a felhasználói élmény és az egyszerű kezelhetőség fontos szempontok voltak a fejlesztésnél. Megújult a szoftverkörnyezet is, a PMC (programozható gépvezérlő) immár az ISO szabvány szerinti Structured Text programnyelven is programozható. A vezérlő maximálisan fel van készítve az IoT igények kielégítésére, 4 db nagy sebességű Ethernet porttal rendelkezik, amelyek használhatóak terepi buszként vagy felügyeleti rendszerrel való kommunikációra.

A szervórendszert sem kerülte el a változás, az Alfa i és Beta i sorozatot felváltja az Alfa i-D sorozat, ezáltal a kínálat könnyeben áttekinthető lett. A szervóhajtások mérete jelentősen csökkent, köszönhetően a legmodernebb komponensek használatának.

Robot: Újdonságként mutatták be az új R50i-A sorozatú vezérlő, ami számos fejlesztést és újítást tartalmaz mind szoftver, mind hardver tekintetében. A vezérlőhöz csatlakoztatható kamera 4x jobb felbontást és kibővitett DCS funkcionalitást kínál, a vezérlő rendelkezik akár 4 db nagysebességű Ethernet porttal, immár a Profinet is elérhető plusz hardver beépítése nélkül. A vezérlés alkalmas lesz Pythonban megírt programrészek futtatására, és támogatja a Visual Studio Code , ROS1/2, PLC Motion Control. Kiemelt fontosságú a kiberbiztonság: a vezérlő rendelkezik az IEC 62443-4-1 és IEC 62443-4-2 szabvány szerinti tanúsítványokkal. A kifejezetten az új vezérléshez fejlesztett ROBOGUIDE 10-es verziója fejlett grafikával, modern kezelőfelülettel és VR (virtuális valóság) funkcionalitással.

Robomachine: Megjelent a ROBODRILL továbbfejlesztett verziója, a legnagyobb változások: a szerszámtár kapacitásának bővítése, immár 28 szerszámot használhatunk, ezenkívül szintén jelentős módosítás, hogy az Y tengely lökete az eredeti 400 mm-ről 500 mm-re nőtt, és a munkaasztal is nagyobb lett.

Szintén újdonság a ROBOCUT C800iC, teljessé téve a huzalszikra-forgácsológép kínálatunkat, ez a gép 800 mm-es X-tengely lökettel rendelkezik, a munkadarab maximális tömege 3000 kg lehet. A C800iC tökéletes például repülőgép-alkatrészek gyártásához és más, kiemelkedő pontosságot és sebességet igénylő iparágakhoz. Az α-C800iC különlegesen kialakított víztartályának köszönhetően páratlanul kompakt, kis helyet igényel.

IoT: Bemutatásra került a FIELD System Basic Package, ami egyben kínál hardver- és szoftvermegoldást a gyártóegységek digitális transzformációjának megvalósítására. Az eszköz egy egyedi kialakítású adatgyűjtő és -megjelenítő ipari PC, amihez nemcsak FANUC CNC és Robot csatlakoztatható, hanem egyéb berendezések is, OPC-US vagy MT-Connect kapcsolaton keresztül. Saját, webböngészőn keresztül elérhető megjelenítést biztosít, a tárolt adatokhoz kívülről is hozzáférhetünk. Ezenkívül más rendszerekhez is csatlakoztatható, szintén OPC-UA vagy MT-Connect kommunikáción keresztül.

NEW technology magazin

NEW technology