Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Jobb akkumulátorokat hozhat a Kaliforniai Egyetem felfedezése

A kutatók feltárták a lítium valódi alakját, olvasható az egyetem sajtóközleményében. Ez lehet az alapja az új, a jelenleginél hatékonyabb technológia születésének.

A mára életünk nélkülözhetetlen részévé vált lítiumion-akkumulátort a nyolcvanas években találta fel John B. Goodenough (1922-2023) amerikai Nobel-díjas tudós. Ez hajtja játékainkat, elektromos szerszámainkat, vezeték nélküli eszközeinket, sőt, elektromos járműveinket is.

Azonban megvan a hibája: ha az akkumulátor túl gyorsan kap töltést, könnyen kigyulladhat, felrobbanhat. Csak az idei évben eddig 100 lítiumion-akkumulátoros kerékpár robbant fel New Yorkban, 13 esetben okozva halálos sérülést.

- Hirdetés -

Ezek az akkumulátorok a lítium-metál akkumulátorgyártásból származnak, amelynek még nagyobb a robbanási kockázata, mivel körülbelül dupla akkora az energiaigénye. Ezzel párhuzamosan azonban nagyobb teljesítményre is képes!

A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja nem kisebb felfedezéssel rukkolt elő, mint hogy azt állítja: elejét lehet venni a lítium-metál akkumulátorok felrobbanásának. Ez azért forradalmi, mert ha sikerül biztonságos lítium-metál akkumulátort előállítani, azzal olyan technológia születik, amely hatékonyságában háttérbe szoríthatja a piacot jelenleg uraló lítium-ionos „vetélytársát”.

A kulcs a lítium valódi alakjának feltárása. A csapat a robbanásveszély megszüntetését célzó eljárás során figyelt fel arra, hogy a lítium-metál szerkezetre jellemző forma egy „rombikus dodekaéder, egy 12 oldalú alak”, áll az egyetemi beszámolóban. Ezt a formát a Dungeons and Dragons társasjátékban használt, sajátos formájú dobókockához hasonlították.

 „Most, hogy ismerjük a lítium valódi alakját, már csak az a kérdés, hogy azt tudjuk-e úgy alakítani, hogy használhatóvá váljon az akkumulátorok biztonságosságának és teljesítményének növelése érdekében”, fogalmazta meg a következő lépést Yuzhang Li, a Nature tudományos folyóiratban is publikált tanulmány társszerzője.

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology