Barion Pixel

Karácsony és Black Friday: az év legnagyobb forgalmú időszaka komoly próbatétel a legtöbb webshop számára

Elképesztő ütemben fejlődik a hazai online kereskedelem. A szektor növekedése a pandémia során gyorsult fel, de tavaly is mintegy 30%-os emelkedést produkált a webshop-os értékesítés. Lakosságarányosan is népszerű Magyarországon ez a vásárlási forma, hiszen az ország lakosságához mérve többen vásárolunk online, mint például a horvátok, lengyelek, spanyolok, osztrákok.

A Black Friday és karácsony idején különösen népszerű ez a vásárlási csatorna, hiszen ma már nem az üzleteket, hanem a webshopokat rohanjuk meg egy-egy akció során. Felmerül a kérdés, hogy hogyan tudják kiszolgálni az eladók ezt a felpörgött érdeklődést, a vásárlók pedig joggal várhatják el a zökkenőmentes és gyors kiszolgálást, amihez nélkülözhetetlen bizonyos folyamatok automatizálása.

Milyen konkrét előnyöket biztosít a webshopok számára egy vállalatirányítási rendszer? Mutatjuk az 5 legfontosabbat!

Cikkünk elkészítésében Balogh Levente, a SMARTFRONT ERP vállalatirányítási rendszert fejlesztő cég kereskedelmi képviselője nyújtott szakmai segítséget.

1. Automatizálja a folyamatokat a rendeléstől a kiszállításig 

Az online értékesítő cégek mai legnagyobb kihívása a beérkező rendelések időben és minőségben történő kiszolgálása. Megfelelő automatizmusok nélkül még egy közepes forgalmú webshop irányítása is megoldhatatlan, ha a rendeléseket kézzel rögzítik egy különálló programban, a raktárosoknak papír alapú listákat nyomtatnak, a szállítólevelek és számlák egyesével, manuálisan állnak elő és kerülnek kiküldésre a vásárlóknak, ráadásul még a futárcégek rendszerébe is külön kell belépni a csomagok leadásához.

Egy modern ERP rendszer ma már a legtöbb webshop motorral könnyűszerrel összeköthető, így a különböző csatornákon (gyakran több webshopból) beérkező rendelések automatikusan egy rendszerbe kerülnek, ahol minden rendelés állapota egyszerűen követhető.

Egy ilyen szoftver megspórolja a kézzel történő munkavégzést, hiszen a rendeléstől a kiszállításig a legtöbb lépés automatizálható. A rendelt termékek automatikusan foglalásra kerülnek, a raktárosok pedig azonnal értesítést kapnak az új vásárlásról. A termékek keresgélése helyett mobil adatgyűjtő segíthet a gyors csomag összekészítésben. A futárcímkék, számlák és egyéb dokumentumok pedig automatikusan készülnek el és kerülnek kiküldésre.

Balogh Levente, a SMARTFRONT ERP vállalatirányítási rendszert fejlesztő cég kereskedelmi képviselője
2. Könnyen értelmezhető, személyre szabható riportokkal segíti a döntést

Az e-kereskedelemben dolgozó vezetők csak akkor hozhatnak megalapozott és kifizetődő döntéseket, ha pontosan átlátják a pénzügyi helyzetüket és üzleti folyamataikat. Egy ERP rendszer ebben is segít, a pénzügyi információk, a forgalmi trendek, kintlévőségek követésével valósidejű és áttekinthető képet kapnak cégükről.

Egy integrált vállalatirányítási rendszer a számlázáson túl gyakran magában foglalja az automatikus könyvelés és kontrolling területeket is, így a vezetők megalapozottabban hozhatják meg döntéseiket.

Mindezt valós idejű adatokkal és egy kattintással érhetik el – így a jövőben már nem kell napokat várni a könyvelő vagy az asszisztens által készített jelentésekre, ami jelentősen hátráltatja a menedzsment munkáját.

3. Elérhető áron növeli a hatékonyságot

Néhány évtizeddel ezelőtt még csak az igazán nagy vállalatok engedhették meg maguknak az ERP rendszerek használatát, de napjainkra már a KKV szektor számára is elérhetővé váltak ezek az üzleti megoldások. Míg külföldön a cégek az éves bevételük 3-5%-át, addig itthon általában 1-3%-át fordítják ERP rendszerre.

A megtérülés fontos kérdés egy-egy befektetés során. Minden cég eltérő mérettel és folyamatokkal rendelkezik, emellett minden vállalatirányítási rendszer más területen és más mértékben hoz hasznot.

Számos megtérülési képlettel találkozunk a neten, de egy ERP rendszer bevezetését mérlegelve a növekvő rendelés kiszolgálás mellett kalkulálni kell az időmegtakarítással, a javuló teljesítménnyel és az automatizációnak köszönhető további előnyökkel. Azonban nemzetközi felmérések alapján az ERP-t bevezető cégek 28%-ánál már abban az évben, míg 58% esetében a bevezetést követő második évben térült meg a befektetés.

4. Gyorsan rendelkezésre áll

Sokan úgy gondolják, hogy egy ERP rendszer bevezetése rengeteg időt felemészt, azonban ez nem feltétlenül igaz, mert ez elsősorban a vállalkozás által támasztott igényektől függ.

A legtöbb webshop hasonló üzleti folyamatokkal rendelkezik, így általában nincs szükség egyedi fejlesztésekre egy értékesítésre kifejlesztett vállalatirányítási szoftverben. Ezért az online üzletek esetében az ERP rendszer egy rövid paraméterezést és a termékadatok feltöltését követően gyorsan használatba is vehető.

Ha a cég növekedése, vagy új folyamatok bevezetése miatt menet közben újabb elvárások merülnének fel a szoftverrel szemben, abban az esetben a kívánt bővítésekkel, vagy újabb modulok hozzárendelésével egy modern ERP rendszer képes lépést tartani a növekvő igényekkel.

5. Bárhonnan menedzselhetők a folyamatok

A távoli munkavégzés egyre dominánsabbá vált az elmúlt években, a webshopok esetében pedig ennél is nagyobb mértékű az otthoni munkavégzés.

A földrajzi távolságok könnyű áthidalása természetesen nem pusztán a home office miatt lényeges, hanem gyakori, hogy az iroda, raktár, boltok is különböző helyeken találhatóak. Ezt a fizikai megosztottságot a rendszer könnyű elérhetőségével és használatával kell áthidalni.

Egy felhő alapú ERP rendszer nagy előnye, hogy egy átlagos netkapcsolattal egyszerű laptopról is gyorsan elérhető és könnyedén kezelhető, így bármelyik üzlet, raktár, vagy munkavállaló otthonából kompromisszumok nélkül használható a szoftver.

Egy modern ERP rendszerrel a vállalkozásunk összes munkatársának élete megkönnyíthető, hiszen minden feladat egyetlen rendszeren belül kezelhető, így többé nem kell átláthatatlan Excel-táblázatok és külső szoftverek kezelésére fordítani az értékes időt.

Hatékony webáruházat üzemeltetni, lépést tartani a konkurenciával nem kis kihívás, azonban a SMARTFRONT ERP bevezetésével az Ön webshop-ja is automatizálható és felgyorsítható.

smartfront.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology