Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kína és az USA hajtja jelenleg a globális chippiacot

- Hirdetés -

A chipek globális forgalmazásának összértéke januárban tovább emelkedett, a legjobban a kínai piacon, ahol éves összehasonlításban 26,6 százalékos a növekedés. Az amerikai regionális piac – ami túlnyomórészt nyilván az Egyesült Államokat jelenti – ugyanezen az intervallumon ugyancsak ugrott egy nagyot, 20,3 százalékkal – állapította meg a Semiconductor Industry Association (SIA).

Forrás: WSTS

Az SIA a World Semiconductor Trade Statistics szervezet adatai alapján háromhónapos mozgóátlagokat közölt. A SIA és más félvezetőipari szervezetek azért választják az átlagolt számok használatát, mert ez kiegyenlíti a tényleges adatokat, amelyek jellemzően a negyedévek elején mélypontokat, a végén pedig csúcsokat mutatnak. Ezzel a módszerrel arra jutottak, hogy a chippiac 47,63 milliárd dollárra nőtt, ami 15,2 százalékos növekedést jelent a 2023. januári 41,33 milliárd dollárhoz képest. A megelőző hónapban egyébként 11,6 százalékos, az azt megelőzőben pedig csak 5,3 százalékos volt a növekedés.

Az erős amerikai és kínai regionális bővülés a fogyasztói elektronikai kereslet visszaerősödését jelzi, amelyet valószínűleg részben a meghosszabbodott csereciklus, részben pedig a mesterséges intelligencia hajt. Kína éves fellendülése az egy évvel korábbi mély visszaesést kompenzálja, amit többek között az ideiglenes kereskedelmi korlátozások miatt szenvedett el. Amíg az amerikai és a kínai régió most erőteljesen növeli az eladásokat, az európai és a japán kissé visszafordult. Ez az esés arra mutat, hogy az ezekben a régiókban vezető szerepet betöltő autóipari és más ágazatokban alkatrészkészletek halmozódhattak fel. A 2024-es globális chippiac növekedésére vonatkozó jelenlegi előrejelzések 13 és 20 százalék között mozognak.

Forrás: SIA / WSTS

„A globális félvezetőpiac erősen kezdte az évet: a világméretű eladások 2022 májusa óta a legnagyobb százalékos növekedést mutatták éves szinten” – értékelte a helyzetet John Neuffer, a SIA vezérigazgatója.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology