Barion Pixel

Levegő-víz hőszivattyú: a takarékos és környezetbarát fűtési-hűtési megoldás

Napjaink elszabadult energiaárai mellett mindenképp számot kell vetni azzal, hogy vajon a legoptimálisabb fűtési-hűtési rendszert alkalmazzuk-e, legyen szó lakossági vagy ipari felhasználásról. Az utóbbi években egyre inkább felkapottabbá váltak a levegő-víz hőszivattyúk, ami nem is csoda. Cikkünkben bemutatjuk a működésükről szükséges legfontosabb tudnivalókat, valamint a használatukból fakadó legnagyobb előnyöket.

Mi is pontosan a levegő-víz hőszivattyú és hogyan működik?

A hőszivattyú egy energiatakarékos, biztonságos és környezettudatos fűtési-hűtési megoldás, amelynek a működési elve roppant egyszerű: a berendezés az átszívott levegőből nyeri az energiát. Amennyiben fűteni szeretnénk, a készülék a levegőt lehűti, amiből hőt vesz fel – ez utóbbit használja fel a helyiség felmelegítésére. Másik esetben pont fordítva történik a folyamat, vagyis az átszívott levegőt felmelegíti, és az így felvett hideg-energiát használja a hőszivattyú a hűtéshez.

A levegő-víz hőszivattyú a geotermikus hőszivattyúk egy speciális változata. A hőforrást a nap szolgáltatja: az égitest egész évben süti a földfelszínt, ami így hatalmas mennyiségű hőtömeget tárol. A kevésbé napsütéses időszakokban a földkéreg hője melegíti a légkört – a levegő-víz hőszivattyú ezt a természetes és megújuló hőenergiát hasznosítja gazdaságos és környezetkímélő módon. A két legelterjedtebb változata a monoblokkos (a rendszer egy berendezésbe kerül), valamint a split (különválasztott) levegő-víz hőszivattyú.

Kiknek és miért ajánlott a használata?

Egy levegő-víz hőszivattyú használatából számos előny származik:

  • Akár a felére csökkentheti a kiadásokat, amellyel hosszútávon rengeteg pénzt és energiát lehet spórolni
  • Egyszerűen telepíthető – egy komplett levegő-víz hőszivattyús rendszer akár egyetlen nap alatt kivitelezhető
  • Könnyedén rákapcsolható más fűtési rendszerekre is
  • Szélsőséges időjárási körülmények között is megbízhatóan használható
  • Olcsó üzemeltetni és karbantartani
  • Viszonylag alacsony a beruházási költsége – GEO és H-tarifa igénylésével pedig még többet lehet megtakarítani

A levegő-víz hőszivattyúk típustól függően egyaránt remekül alkalmazhatók mind lakossági, mind ipari környezetben. Előbbi esetben ideális családi házak, medencék, míg utóbbinál társasházak, irodák és ipari, közületi létesítmények (pl. szállodák, iskolák, raktárhelyiségek stb.) fűtésére – több ipari hőszivattyú egymáshoz kapcsolásával akár egy több ezer m2-es csarnok fűtése-hűtése is gond nélkül megoldható.

Tipp: Magyarországon a Reynolds Kft. csapata értékesít és telepít nagy teljesítményű, minőségi HiRef márkájú levegő-víz hőszivattyúkat, amelyekhez megfelelő szervizháttért is biztosítanak.

Reynolds Kft.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology