Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Logisztikai drónokkal állt elő a Google leányvállalata

- Hirdetés -

Hatalmas hiányt pótolhat a keresőóriás Alphabet vállalata alá tartozó Wing: a cég a jelenleg forgalomban lévőknél nagyobb teherbírású drónokat fejleszt, amelyek rajokban közlekedve komoly segítséget jelentenének a logisztikai szereplőknek.

A Yanko Design beszámolója szerint nem mamutméretű önvezető gépekre, hanem néhány kilogrammos hasznos teher szállítására képes drónokra kell gondolni. Az újonnan bemutatott koncepció szerint 3-4 típus készülne, egyelőre kis küldemények célba juttatására, mivel ezek hatalmas hányadát teszik ki a globális áruforgalomnak, miközben a leszállításuk aránytalanul sok energiát emészt fel, és túl nagy karbonlábnyomot hagy.

A próbálkozás azért érdekes, mert korábban az Amazonnak már beletört a bicskája egy hasonló projektbe – tegyük hozzá: nem feltétlenül az ötlet vagy a technológia hibájából, hanem azért, mert a légügyi és bürokratikus normák egyszerűen képtelenek lekövetni a technológia fejlődését, úgyhogy fontos engedélyek lógnak a levegőben. A legfőbb gond jelenleg a drónok teherbírásának szabályozása, bár a korlátozott jogi környezetben is van mozgástér. Ezt találhatta meg a Wing.

A vállalat különböző méretű és tömegű szállítmányokhoz más-más drónt tervez, mert elfogadta, hogy nem lehet egyetlen univerzális típussal lefedni a nagyon különböző árucikkek szállítását. Miért vinne például gyógyszert ugyanaz a drón, amely képes több kilogramm élelmiszert vagy később még nehezebb csomagot célba juttatni. A hosszútávú stratégia első lépései során 0,3-3,2 kilogrammos hasznos teherrel elbíró drónok készülnének, amelyek máris túlszárnyalják a mai piac 90 százalékát. Tízből kilenc forgalomban lévő drón ugyanis jelenleg nem képes 2,3 kilogrammnál nehezebb csomagot magával cipelni.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology