Barion Pixel

Megállt a globális chippiac növekedése

A Félvezetőipari Szövetség (SIA) legfrissebb közlése szerint a globális chippiac növekedése márciusban visszaesett, mivel a gazdasági ellenszél megélénkült valamelyest a chipek árazásával és a mesterséges intelligencia okozta fellendüléssel szemben – írja az eeNews. A globális chippiac értékének háromhavi mozgóátlaga 45,91 milliárd dollár volt, ami a 2024 februári adattól 0,6 százalékkal marad el, de ha a tavalyi év azonos időszakával vetjük össze az értékesítést, akkor 15,2 százalékos a növekedés.

2024 első negyedévében a globális chipeladások 137,7 milliárd dollárt tettek ki, ami szintén 15,2 százalékos növekedés 2023 első negyedévéhez képest, ám 5,7 százalékkal kisebb forgalmat jelent, ha 2023 negyedik negyedévéhez hasonlítjuk.

A legtöbb félvezetőpiaci elemző továbbra is 13 és 20 százalék közötti éves növekedést prognosztizál a 2024-es globális chippiacra, de a legfrissebb adatok inkább azt sejtetik, hogy a kétszámjegyű növekedés mégsem lesz tartható. Növekedést elsősorban a fogyasztói elektronikai cikkeknek kitett Észak-Amerika és Kína régiói produkáltak, míg Európa és Japán piaca zsugorodott, a világ többi része pedig gyengébb növekedést mutatott.

- Hirdetés -

Forrás: SIA/WSTS

Az amerikai regionális piac – elsősorban az Egyesült Államok – éves szinten 26,3 százalékkal nőtt, ami jelentős javulás a februári 22 százalékos adathoz képest. Kína ugyanakkor maradt a legnagyobb és leggyorsabban növekvő földrajzi piac.

Gábor János, NEW technology

NEW technology