Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mesterséges gravitáció lesz a 2025-ben induló űrállomás modulon

- Hirdetés -

Rövidesen elkezdhetik építeni az első kereskedelmi célú űrállomást, amely jól vezérelt folyamatos forgással mesterséges gravitációs mezőt is biztosít majd a fedélzeten tartózkodóknak. A programon gőzerővel dolgozik a Vast űripari startup, ami a SpaceX partnereként 2025-ben tervezi Föld körüli pályára állítani az első modult – írja a TechCrunch.

A Vast és a SpaceX célja az, hogy már 2025 augusztusában pályára álljon a világ első kereskedelmi űrállomása (legalábbis a végső építmény egy része), amelynek fedélzetére nem sokkal később egy Dragon legénységi kapszulával négy lakó is érkezne. A Vast először tavaly mutatta be az ambiciózus célt, ami végső soron egy 100 méter hosszú, moduláris felépítésű, mesterséges gravitációval ellátott, illetve forgási sebességgel meghajtott űrállomás lesz. Az első állomás neve Haven-1 lesz, és kezdetben önállóan fog működni, de később – további modulokkal összekapcsolódva – egy nagyobb Vast-állomás részévé válik.

A Haven-1 elég kicsi ahhoz, hogy a SpaceX Falcon 9 rakétájával is fel lehessen lőni, de közben elég hely lesz benne akár négyfős legénység befogadására. Az állomás rendelkezik Crew Dragon űrhajó dokkolására alkalmas nyílással is. Kezdeti, egymodulos formájában leginkább a Dragon-járatok hosszabb távú tartózkodási célpontjának szánják, de azt ígérik, hogy tudományos munkára, sőt, űrbeli gyártásra szintén lehet majd használni, akár 30 napos pályán tartózkodás során.

A Vast nem viccel: már árulja is az első négy helyet az állomásra, ahol hétköznapi foglalkozású magánszemélyek és tudósok egyaránt helyet foglalhatnak.  A 2025-ös dátummal – ha tartani tudják – megelőznék az összes többi kereskedelmi űrállomást, ideértve a szintén fellövést tervezgető Axiom, Nanoracks, Lockheed Martin és Voyager Space magánprojektjét is, vagy épp a Starlabot, amit 2027-ben terveznek orbitális pályára állítani.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology