Barion Pixel

- Hirdetés -

Mesterséges jéghegyekkel a felmelegedés ellen

Rengeteg ötletet olvashattunk már arról, hogyan mérsékeljük a globális felmelegedést. A sarkköri jég olvadása óriási problémát jelent, ám jó megoldással eddig még nem sikerült előhozakodni. Már olyan koncepció is előkerült, mely szerint a sarkköri óceánok fehérre festésével ellensúlyozhatjuk a jég fogyatkozását. Ez az elképzelés természetesen megbukott, ezzel szemben a mesterséges jéghegyek kialakítása alternatívát nyújthat.

Indonéz tervezők, Faris Rajak Kotahatuhaha, Denny Lesm Ana Budi és Fiera Alifa szerint áthidalható a probléma mesterséges jéghegyek kialakításával. Egy olyan tengeralattjáró-szerű struktúrát javasolnak, amely a sarkkör óceánjait szelve havonta hoz létre új, mesterséges jéghegyeket. Ahogy a fák ültetése, így a friss jégtakaró létrehozása is hozzájárulhat Földünk megóvásához.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Sómentes jéghegyek

A mesterséges jégjegyek alapvető tulajdonsága, hogy sómentesek. Ez azért fontos, mert a sarkkör vize egyre több sót tartalmaz, ami a víz fagyáspontjának emelkedéséhez és gyorsabb olvadáshoz vezet. A már elolvadt jég pedig nehezebben alakul vissza korábbi állapotába. Ezért szükséges az emberi beavatkozás ahhoz, hogy a felmelegedés mértéke valamennyire csökkenjen.

Az új konstrukció belseje egy hatszög alakú tér, amelyben az édes és a sós vizet elkülönítik. A fagyasztás végeztével a jellegzetes alakú jégtábla kikerül a tengerbe, majd a folyamat újra kezdődik. Így összefüggő jégtakaró jön létre, amely a sarkköri klímát számottevően befolyásolja.

A tengeralattjáró

A jéghegykészítő monstrum belsejében található egy 25 méter átmérőjű fagyasztóedény, amely a jég előállítását követően alámerül, hogy újabb mennyiségű vizet alakítson át. A találmány aljzatán található borítás lehetővé teszi, hogy bármilyen időjárási körülményt elviseljen.

A mesterséges jég előállítása még csupán egy ígéretes terv, amellyel az ASA (Sziámi Építészek Egyesülete) nemzetközi pályázatán a második helyezést érte el a kutatócsapat. Megoldásra váró probléma még, hogy az olvadt jég visszafagyasztása mellett többlet jeget is elő lehessen állítani.

Ezzel a megoldással a sarkköri tenger ökoszisztémája tulajdonképpen fennmaradna, illetve a hőmérséklet csökkenése a globális felmelegedésre is hatást gyakorolna.

Némethi Botond, NEW technology 

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!