Barion Pixel

Mobiltornyokról tölthető szenzorok és LED-ek jönnek

A Dél-Floridai Egyetem metafelület alapú antennájának hála egyszer minden töltőnket kidobhatjuk, hiszen képes rá, hogy elektromos árammá alakítsa a rádióhullámokat. Az Optica tudományos közössége bejelentette: alacsony frekvenciahullámú rádiójelekből száz Mikrowatt energiát sikerült kinyerni. Ez egyszerűbb készülékek üzemeltetéséhez már most is elegendő lenne, így megérhetjük, hogy készülékeink mobiltornyok sugárzásából vagy akár Bluetooth-kapcsolatokból származó energiával fognak működni.

A felfedezést elemző Science Daily Jiangfeng Zhou csoportvezetőt idézve írja: az egyetemen fejlesztett antennákkal kiiktathatóvá válnak a kábeles csatlakozások és az akkumulátorok, ami nemhogy hatékonyabbá, de elképesztően olcsóvá is teszi egyes elektronikus rendszerek üzemeltetését. Ezek köre remélhetőleg egyre bővülni fog, de már most biztos, hogy a technológia képes okosotthon-megoldások hő-, fény- és mozgásérzékelőinek, valamint épület- és hídstruktúrák szenzorainak a működtetésére.

Az energia kinyerése egy különleges metaanyag beépítésével vált lehetségessé, miután kiderült, hogy alacsony intenzitású működés mellett is tökéletesen elnyeli a rádióhullámokat. Bár még sokat kell rajta dolgozni, kétségtelen, hogy a technológia gond nélkül alkalmas hétköznapi környezetekben lévő tárgyak táplálására vagy feltöltésére – erősítette meg a prototípus gyártásán dolgozó és az első méréseket végző Clayton Fowler.

- Hirdetés -

A tudósok emlékeztettek: korábban is sokan próbálták átalakítani a rádióhullámokat, de eddig egyszer sem sikerült használható mennyiségű energiát kivonni. Az, hogy lehetségessé vált, nagyban köszönhető a folyamatosan fejlődő metaanyag-technológiáknak, illetve az olyan, egyre szaporodó frekvenciaforrásoknak, mint a mobiltornyok, a Bluetooth-kapcsolatok vagy a Wi-Fi és GPS szignálok.

„A rádióhullám-alapú technológiák robbanásával hatalmas mennyiségű elektromágneses emisszió keletkezik, pedig akár össze is gyűjthetnénk” – mutatott rá Zhou. „A befogásuk, kombinálva a metaanyag előnyeivel, elég érett környezetet teremt új eszközöknek és alkalmazásoknak, amelyek képesek hasznosítani a ma még elpazarolt energiát.”

A floridai egyetem laboratóriumában egy, a diódáin akár nagyfeszültséget is átvezetni képes, 16 x 16 centiméteres antennát készítettek, benne a hullámelnyelő metaanyaggal. Az eszközre 0,7-2 GHz között ingadozó rádiójeleket sugároztak, és bebizonyították, hogy akár 100 µW energiát is képes befogni – olyan alacsony intenzitás mellett, mintha száz méterre lenne egy mobiltoronytól. A kutatás folytatásában az antenna miniatürizálásán fognak dolgozni, illetve azt is szeretnék elérni, hogy különböző típusú rádióhullámokat egyszerre tudjon átalakítani – ezáltal még több energiát lesz képes fejleszteni.

Gábor János, NEW technology 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology