Barion Pixel

Modern eszköz a teljes gyártási folyamat tervezésére és vezérlésére

Az Excel-táblázatok helyét professzionálisabb megoldások vették át. A DMG MORI fejlesztésében megjelent TERVEZŐTÁBLA egy logikus eszköz a kézi gyártástervezéshez, amely kiegészítő funkciókat is tartalmaz. A beszállítótól független „szoftver mint szolgáltatás” (Saas) ajánlat a lehető legrövidebb megtérülési időt biztosítja. A tesztek alapján a gyártók tervezési munkáiba akár 80 százalékkal kevesebb energiát kell fektetni. Mindezt pedig – a kapacitáskihasználást és a szállítási pontosságot – néhány héten belül megvalósíthatjuk.

A TERVEZŐTÁBLA a DMG MORI egyik legújabb innovációja a digitalizáció területén. A program komoly tesztelési folyamaton esett át, 80 felhasználó próbálta ki – platform alapú szoftveres szolgáltatásként –, s küldött visszajelzést a tapasztalatairól. Két nem mindennapi ajánlattal vezeti be a gyártó a piacra. Először a TERVEZŐTÁBLA 30 napos próbaverzióját telepítik; másodszor pedig egy DMG MORI szerszámgép beszerzésekor az ügyfél a GYÁRTÁSTERVEZÉS & VEZÉRLÉS felhőalapú termékeit kapja meg egy csomagban, ingyenes négyhónapos próbaidőre.

Újradefiniált tervezés

Minden gyártás a tervezésen, a vezérlésen, valamint a visszacsatolásokon alapul. A DMG MORI leányvállalata, a düsseldorfi ISTOS GmbH fejlesztette ki a felhőalapú tervezőtáblát, ami a gyártás-visszacsatolás és a gyártási vezérlőpult irányítómoduljaival együtt nyújt egyszerű belépést a digitalizációba. Mindez gyártótól és alkalmazástól függetlenül zajlik, valamint a folyamat határain túl is érvényes.

A felhőalapú modulok – amilyen a TERVEZŐTÁBLA, a gyártás-visszacsatolás és a gyártási vezérlőpult – azonnal felhasználhatók, és nem igényelnek beavatkozást. A használatukhoz továbbá nem szükséges betanítás. Ez különösen a kis- és közepes méretű gyártóüzemek számára jelent előnyt. Az elérhető hozzáadott érték a tervezési idő optimalizálásából, az átfutási idők csökkenéséből, a gyártás szűk keresztmetszeteinek hatékony csökkentéséből, a pontos szállítási határidők meghatározásából és a lehetőségek felismeréséből adódik.

„Az életünk számos területén hogy ezeket kényelmesebbé tegyük már komolyabban használjuk a digitalizáció által nyújtott szolgáltatásokat” – magyarázza Christian Methe, az ISTOS GmbH ügyvezető igazgató optimistán. „Például rábízzuk magunkat különböző navigációs rendszerekre, hogy A-ból B-be juttasson minket az optimális útvonalon. Akkor miért ne használhatnánk valamilyen segítséget, hogy a megrendeléseket is hatékonyan navigáljuk át a gyártáson?!”  Számos olyan gyártó található a piacon, akik hajlamosak megfeledkezni a digitális lehetőségekről, és a gyártás tervezését például papíron vagy „jobb esetben” Excel-táblázatokban vezetik.

Kézzelfogható előnyök

„A GYÁRTÁSTERVEZÉS & VEZÉRLÉS beszerzésével a felhasználók már hat hónapon belül megtérülést realizálhatnak, ugyanis a tervezési, visszacsatolási és megjelenítési funkciók azonos forrásból származnak, és akár 80 százalékkal csökkentik a vállalatok tervezésbe fektetett energiáját” – hangsúlyozza a kézzelfogható előnyöket Nadine Martin, az ISTOS GmbH üzleti és kommunikációs igazgatója. A DMG MORI digitális portfóliójában szereplő felhőalapú termékek precízen át tudják venni az irányítást. Néhány héten belül érzékelhetően növekszik a kapacitáskihasználás optimalizálása és a szállítási pontosság, illetve a szűk keresztmetszetet jelentő szerszámgépek kihasználtsága is 20 százalékkal javul. A megoldás a következő modulokat tartalmazza:

Digitális TERVEZŐTÁBLA Excel helyett: A TERVEZŐTÁBLA egy logikus eszköz a manuális gyártástervezéshez, s még kiegészítő funkciókkal is rendelkezik. A szoftver könnyen helyettesíti az EXCEL-t vagy a papír alapú tervezést, figyelembe veszi a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrásokat, mint például a munkaállomásokat, szerszámgépeket, munkatársakat.

Itt a gyártás beszél: A GYÁRTÁSI VISSZACSATOLÁS valós idejű képet ad a termelésről, ezért is hívják más néven üzemi adatgyűjtésnek. Eközben a GYÁRTÁSI VISSZACSATOLÁS áttekintést nyújt a gépkezelőnek minden aktuális gyártási műveletről, s közvetlen kapcsolatban áll a TERVEZŐTÁBLÁVAL.

Minden egy szempillantás alatt: Egyszerű felépítése ellenére a GYÁRTÁSVEZÉRLŐPULT egyedileg konfigurálható műszerfal, ahonnan pillanatok alatt leolvasható minden, a gyártással kapcsolatos információ, a szállítási pontosság, a rendelési adatok vagy a rendelések állapota és azok pozíciója.

Az optimális tervezés négy lépésben

“A felhőalapú GYÁRTÁSTERVEZÉS & VEZÉRLÉS beállítása és használata rendkívül egyszerű, annak ellenére, hogy a csomag átfogó lehetőségekkel, teljes körű megoldásokkal rendelkezik” – garantálja Nadine Martin. Az alkalmazása lépésenként: a regisztrációt és bejelentkezést követően a szükséges törzsadatokat kell megadni vagy importálni. Ugyanez vonatkozik a megfelelő munkaállomásokra, munkatársakra és cikkszámokra; majd konfigurálni kell az adott cikkszám útvonalát, és az első gyártási rendelés már el is készült.

A szolgáltatásról mondták

Carmelo Bonanno (Frabona GmbH) szerint például a GYÁRTÁSTERVEZÉS & VEZÉRLÉS az „igazság forrása” minden, a gyártással kapcsolatos információ esetén. A vállalat a tervezési hiányosságokat fel tudta vele számolni, hatékonyan képes kezelni és szétosztani a rendelési csúcsokat.

Scott Pardoe (RICOH) szintén az átfutási idők meghatározásából adódó átláthatóságot és pontosságot dicsérte.

Hans Schacherbauer (HS-ferinnotec GmbH) azon felhasználók közé tartozik, akik a TERVEZŐTÁBLA és a GYÁRTÁSI VISSZACSATOLÁS használatának köszönhetően 20 százalékkal tudták növelni a kapacitáskihasználásukat.

Chris Santelmann (Santelmann Zerspanungstechnik GmbH & Co. KG) szintén kifejezetten dicséri a tervezés és gyártás közötti valós idejű kommunikációt. Rövid véleménye szerint: „Szerződéses gyártóként tökéletesen megfelel az elvárásainknak.”

DMG MORI

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!