Mi motiválja az embereket egy fárasztó munkanap után arra, hogy elmenjenek edzeni vagy kocogni, esetleg egy salsa-órára? Hogyan segíthet egy cég fenntartani alkalmazottai megfelelő fizikai állapotát?

Napjainkban egyre több olyan eszköz kerül forgalomba, amelyek azt segítik elő, hogy a felhasználóik pontosabb képet kapjanak egészségügyi állapotukról. Ezek az eszközök új lehetőségeket jelentenek a munkáltatók számára is, hiszen az érdekeik közösek. A modern munkahelyeken napjainkban kiemelt szempont a munkaerő terhelhetősége, termelékenysége; a dolgozóknak pedig vonzerőt jelenthet, ha munkahelyük az általános juttatásokon túl az erőnlétükre is figyelmet fordít.

A munkahelyi edzőtermek, futópadok és rekreációs területek mégis sokszor kihasználatlanok, hiszen a legtöbb dolgozó nem tudja ezeket a munkaideje alatt használni, utána pedig már túl fáradt, vagy egyszerűen szüksége van a munkakörnyezetből való kimozdulásra ahhoz, hogy lazítani tudjon.

Ezeket az ellentmondásokat segítenek áthidalni a különböző, magunkon viselhető okoseszközök, például a pulzusszámmérő okosórák vagy a lépésszámlálók, illetve az ezekhez kapcsolódó alkalmazások. Utóbbiakból nincs hiány: a Youtube-on számtalan fitnesz- és táplálkozási tanácsokat nyújtó videó található, de aki körülnézett már a Google Play-en vagy az App store-on, az biztos észrevette, hogy a különböző problémákra kifejlesztett, komplett edzésprogramokat kínáló applikációk száma szinte végtelen. Az IMedicalApps nevű online oldal például 165.000 ilyet gyűjtött össze.

Bármelyik programnál állapodunk is meg, közös előnyük – amivel egy céges edzőterem nem veheti fel a versenyt – a személyre szabhatóság.

Az edzésterv kialakításánál ugyanis figyelembe kell venni az adott ember igényeit, szokásait, fizikai jellemzőit és sok egyéb szempontot. Egy vállalat esetében az lehet a leghatékonyabb megoldás, ha minden munkatárs maga alakíthatja saját testedzési programját, ugyanakkor egy közös keretrendszer összehasonlítja a különböző személyek által elért eredményeket, ezzel biztosítva a kellő húzóerőt.

Bár az applikációfejlesztés más területein is megfigyelhető a közösségi médiával való átfedés, a mozgáshoz köthető alkalmazásokra ez még inkább igaz, hiszen a sport területén kimagasló szerepe van a versengésnek. Jelentős motivációs erővel bír, ha látjuk mások eredményeit, játékos formában élhetjük meg az emberi természethez szorosan kapcsolódó rivalizálási vágyat, ami pozitív hatással lehet a munkahely csoportdinamikájára is.

Egy átlagos irodai munkavállaló naponta körülbelül tíz órát ül egyhelyben, ami magába foglalja a munkavégzést a számítógép előtt és az otthoni, pihenésre szánt órákat is, ami általában szintén számítógépezéssel, vagy tévénézéssel, filmezéssel, olvasással telik. A társas összejöveteleknek is csak igen kis részét képezi a mozgás. A legtöbben tudják, hogy aktívabbnak kellene lenniük, de nem képesek hosszabb ideig megtartani a motivációjukat, és halogatásba menekülnek.

A mozgást támogató programok célja az, hogy a ténylegesen végrehajtott edzések nyomon követésével segítsenek a rutin kialakításában; audiovizuális visszajelzéseket és pontos útmutatást adnak a felhasználónak céljai eléréséhez. A közösen használt applikációk pedig elősegítik, hogy a felhasználók kapcsolatba lépjenek egymással, a szintén egészségtudatos barátaikkal, kollégáikkal, családtagjaikkal, s így további motivációt kapjanak. Ezek a kapcsolatok azután hasznos részét képezhetik a vállalati kultúrának is.


A mobil applikációk egy része kifejezetten valaminek a mérésére van kitalálva, nem pedig arra, hogy közösségi mozgásra ösztönözzön, így nem mindegy, hogy milyen alkalmazást választunk. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy valószínűtlen az adott vállalat által használt sajátos belső rendszerhez illeszkedő alkalmazást találni, a Facebook-profilját pedig nem minden munkavállaló szereti bevonni a céges életbe, így a közösségi használatot érdemes házon belül megoldani. Így viszont gyakorlatilag bármilyen bevált app alkalmazható a céges környezetben is.

30 Day Fitness Challange (és hasonló appok)

Lényege a rendszeresség. Mindazok számára, akik nem tudnak edzőterembe járni, jó megoldást jelenthet, hiszen egyszerű, otthon is elvégezhető gyakorlatokat ajánl, egy hónapra elosztva, különböző nehézségi szinteken.

 

Down Dog

A Down Dog a jóga szerelmeseinek kedvence, mely mélyreható magyarázatokkal és ábrákkal segíti a kezdő szinttől a haladóig mindazokat, akik egészségesebben szeretnének élni. Bár ebben az esetben a verseny kifejezetten háttérbe szorul, de ezt is lehet közösen alkalmazni: például ha mindenki kitűz magának egy saját célt, aminek megközelítéséről folyamatosan beszámol a csoport többi tagjának, akár egy groupchat-en.

Strava

Kifejezetten a megosztáshoz tervezett applikáció, amelyet alapvetően a Facebookkal és az Instagrammal lehet összekötni, de egy screenshot segítségével könnyen megmutathatjuk teljesítményünket a velünk közösen edző kollégáknak is. A program biciklizés, futás, úszás mérésére alkalmas, rögzíti a távolságot, a sebességet és sok más adatot.

Fitpuli

Minden okosórával, -karkötővel kompatibilis magyar fejlesztésű alkalmazás, amely egy adott napon belül képes elkülöníteni a munkával, a pihenéssel és a mozgással töltött időt. Mivel folyamatos mérést biztosít, sokkal pontosabb képet ad a felhasználó állapotáról, mintha csak időszakosan ellenőrizné annak tevékenységét.

BodySpace

Nagy előnye, hogy saját közösségi rendszere van, illetve mindenféle mérő-, számláló-, tréner- és közösségi modult belesűrítettek a tervezők, amit csak lehetett. A szintektől kezdve a célokon át itt is minden állítható, és szabadon megoszthatók az eredményeink is.

Hegyi Heni, NEW technology magazin