Barion Pixel

Mutatjuk melyik gép kiemelkedően rugalmas a megmunkálás terén

A megmunkálás területén számos innovatív megoldást láthatunk, folyamatos fejlődés jellemzi a piacot. A rugalmasság rendkívül fontos szempont a gyártók számára. Kiemelkedő megoldást láthatunk erre a DMG MORI DMF 300|8 gép esetében, hiszen 3000 milliméter hosszú vagy rövidebb munkadarabok esetében is megbízható teljesítményt nyújt a két, egymástól elválasztott munkatérben.

A japán-német szerszámgépgyártótól megszokhattuk, hogy számos újdonsággal rukkolnak elő a megnövekedett igényekre reagálva. A DMF 200|8 gépet a mozgóoszlopos marógépek családja új, korszakalkotó berendezésének aposztrofálhatjuk, a DMF 300|8 pedig ennek a bővített verziója, amelyet az idei évben ismerhettünk meg.

Specifikációk a rugalmasságra hangolva

A 3300 milliméter hosszú asztal maximális rugalmasságot biztosít, pláne a nagyobb kiterjedésű munkadarabok megmunkálásakor. A nagy munkatérben a lökethosszok 3000x800x850 milliméterig terjedhetnek. Kiemelkedő újdonság a maró és az esztergálási technológia ötvözése egy gépben, ami lehetővé teszi, hogy más szerszámgépet ne kelljen igénybe venni a folyamathoz – vagyis univerzális felhasználást biztosít. Az egyenszilárdságú konzol állandó marási teljesítményt produkál – az átgondolt kinyúlásoknak köszönhetően – a teljes munkatérben, a szerszámcserélő folyamatbiztonsági okokból az asztal mögött dolgozik. A teljes körű hűtési koncepciónak és a közvetlen Y- és Z-hajtásnak köszönhetően garantált az elérhető legjobb felületminőség és pontosság. A rugalmasságot mi sem bizonyítja jobban, mint hogy megmunkálás közben ± 120°-ban elforduló B-tengelyes marófejjel dolgozik. A párhuzamosan végzett munkafolyamat az opcionálisan leválasztható munkatérben leállítható, ezzel maximalizálható a termelékenység az adott gépen. A gyorsaság a flexibilitás velejárója, nagy dinamika jellemzi már az alapkivitelt is, 50 méter/perc tengelyenkénti gyorsjárati sebességgel, míg az opcionális lineáris hajtás megrendelésével ez 80 méter/percre növelhető.

Fókuszban a munkatér

A DMF család mozgóoszlopos marógépei minden esetben a maximális rugalmasságra törekednek. A szerszámgép munkatere kiemelt témát szolgáltatott a legfrissebb fejlesztésnek. „A korábbi típushoz képest 60 százalékkal növeltük a munkateret” – kezdte a módosítások ismertetését Fabian Suckert, a DECKEL MAHO Seebach ügyvezető igazgatója. „Ezen túl az új szerszámgép-koncepció innovatív szerszámcserélőjét is újdonságként mutathatjuk be. A művelet az asztal mögött zajlik, ami gyorsaságot és megbízhatóságot jelent, valamint az ütközés veszélyét is kizárhatjuk általa. A teljes felfogófelület felhasználható marad. Továbbá a szerszámtárba akár 400 milliméter hosszú szerszámokat is beszerelhetünk, ami ebben a szerszámgép-kategóriában unikálisnak mondható.”

A szerszámgéphez opcionálisan rendelhető egy vagy két darab integrált körasztal, de adott a lehetőség kiegészítő asztal igénylésére is, ami A-tengelyként működik. Ez azt jelenti, hogy az asztalok elrendezésének gyakorlatilag nincs korlátja. Az opcionális válaszfal az összefüggő munkateret két, elválasztott részre osztja, ezért amíg az egyik munkatérben forgácsolás zajlik, a másik munkatérben a gépkezelő beállíthat egy új alkatrészt. A DMF 300|8 világpremierje során a DMG MORI a DMF család egy másik újdonságát is bemutatta: a moduláris konstrukció kiegészíthető egy FD körasztallal az igényes és hatékony maró-esztergálási műveletek kiszolgálásához. Ez a DMF 200|8-hoz is elérhető, akárcsak az opcionális A-tengely, amely többek között hosszú tengelyek megmunkálásakor tökéletes.

Pontosság, maximális felületminőség és szigorú tűrések

A DMG MORI mozgóoszlopos marógépeinek masszív felépítése természetesen a DMF 300|8-at is jellemzi. Az egyenszilárdsággal kialakított Y-szán egyforma merevséget garantál a teljes lökettartományon belül. Ez azt jelenti, hogy a főorsó maximális teljesítménye kihasználható a munkatér bármely pozíciójában, anélkül, hogy rezgés lépne fel a szerszámgépen. A szerszámgép alapkivitelben külső hűtéssel és közvetlen hajtású golyósorsóval mozgatott Y- és Z-szánnal van felszerelve, ezért a gépet hosszútávú termikus pontosság, a megmunkált felületet pedig szigorú tűrések és a lehető legjobb felületminőség jellemzik. A DMF 300|8 szánjainak gyorsjárati sebessége 50 méter/perc alapkivitelben. Az X-szán gyorsjárati sebessége az opcionális lineáris hajtás megrendelése esetén 80 méter/perc, ezzel minden helyzetben dinamikus és rendkívül termelékeny megmunkálást kínál. A rendkívül moduláris rendszer a speedMASTER főorsók széles választékát is tartalmazza a már megszokott, 36 hónapos garanciával, üzemóra-korlátozás nélkül.

Az automatizáltság és digitalizáltság alapvető

A DMF 300|8 gépet alapkivitelben CELOS-szal és Siemens vezérlővel szállítja a vállalat, opcionálisan pedig Heidenhain választható hozzá. „Mint minden DMG MORI szerszámgép, a DMF 300|8 is gond nélkül csatlakoztatható a digitális infrastruktúrára. Mindezen túl, az ügyfeleink számára a termelékenységük növelésére elérhetők a DMG MORI kizárólagos technológiai ciklusai, kifejezetten a DMF család részére kifejlesztve” – mondta Fabian Suckert. „A teljesen elfordítható szögfejek mozgásai például könnyen programozhatók az új angularTOOL technológiai ciklus segítségével. Hosszútávon versenyképes gyártást kínál az automatizáció követelményeinek megfelelő illesztőfelületének köszönhetően.”

DMG MORI, Némethi Botond/NEW technology magazin

NEW technology