Barion Pixel

Nem lesznek drágábbak a hidrogénüzemű kazánok

Az angliai „nagy négyes”, a Worcester Bosch, a Vaillant, a Baxi és az Ideal ígérete szerint úgy válhat karbonsemlegessé az otthonok fűtése, hogy ez a végfelhasználói oldalon nem fog többe kerülni. Kritikus kérdést oldottak meg, mert nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan kivezetik a forgalomból a gázüzemű kazánokat.

A „nagy négyes” hidrogén-ready kazánjai ugyanannyiba kerülnek majd, mint a hagyományos eszközök, nem kell miattuk módosításokat végezni a fűtésrendszeren vagy a kéményen, és a telepítés után egy óra alatt gázüzeművé alakíthatók. Utóbbira a hidrogénellátás jelenlegi hiánya miatt van szükség, de ha kiépül az infrastruktúra, indulhat a nulla emissziós otthoni fűtés és vízmelegítés.

Ez hatalmas ígéret, hiszen a független szakértőkből álló Éghajlatváltozási Bizottság korábban azzal számolt, hogy az angol családok készülékenként száz fonttal (kb. 42 ezer forinttal) fizetnek majd többet a hidrogén-ready kazánokért, ami a társadalomnak összességében 2,3 milliárd fontjába (kb. 957 milliárd forintjába) került volna. Ez pedig nem egy „ha” kiadás, ugyanis egyre népszerűbb a Nemzetközi Energiaügynökség javaslata, amely szerint 2025-től be kell tiltani az új gázüzemű kazánok forgalmazását.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

Forrás: The Engineer

NEW technology