Barion Pixel

Okos, proaktív és autonóm munkatárs

A belső anyagmozgatás manapság az egyik legnépszerűbb fejlesztési irányvonal a gyárak, raktárak üzembentartói körében. Korábban is számos megoldás született a feladatok végrehajtásának optimalizálására, ám ahogy a fejlődés ezt a szektort is elérte úgy a legújabb innovációkkal a gyártás legkülönbözőbb szegmensei gyorsulnak fel. Az eredmény: kevesebb üresjárat, jól átlátható, ellenőrizhető környezet és hatékonyabb termelés.

Lépés az eredmény felé

Számos gyárban, raktárban tapasztalhatjuk még, hogy a belső szállítmányozás nem optimális. Az intralogisztikai megoldások akkor kerülnek fókuszba, ha eredményesebb munkát szeretnénk végezni. A fizikai foglalkozást végző kollégák gyakran túlterheltek lehetnek, emiatt megemelkedhet a hibák száma. A dolgozó nemcsak a saját testi és a környezete épségét veszélyezteti, hanem súlyos anyagi károkat is okozhat. Ezért a Bosch Rexroth a humán munkaerővel együttműködő új, modern eszközt hozott létre, amely a gyártás, a termelékenység növelését hivatott elérni.

A modern eszközökkel történő automatizált anyagmozgatás lehetővé teszi, hogy a gyártásban dolgozó munkatársak magasabb hozzáadott értékű feladatokat végezzenek el, mindemellett az intralogisztika folyamata is felgyorsul és optimalizálhatóvá válik.

- Hirdetés -

Felgyorsítja az anyagok belső áramlását

Az ActiveShuttle egy targoncához hasonló, automatizált szállítóeszköz, amely felgyorsítja az alapanyagok és áruk belső áramlását. A termelésben betöltött szerepe az, hogy rugalmasan és biztonságosan történjen a szállítás. A robot a gyáron belül számos fuvarozási feladat ellátására képes.

Szoftver = agy?

Az intralogisztika óriási fejlődésnek indult, egyre több autonóm robot szolgálja ki a gyártósorokat, ezzel pedig a munka üteme tovább gyorsul. A kiélezett gazdasági verseny, a termékek és alkotóelemek változatossága, az ingadozó gyártási igények, a bizonytalan piac mind rugalmas anyagáramlást igényelnek. Az ActiveShuttle Management System (AMS) hatékonyan látja el a teljes flotta irányítását. A szállítási feladatot megadhatjuk manuálisan vagy érkezhet automatikusan, külső rendszerekből (ERP/MES) is. Az eredmény önmagáért beszél: az AMS olyan anyagáramlási hatékonyságot ér el, amely példa nélküli az iparágban.

Erőssége a kommunikáció

Az összeszerelés és az intralogisztika összekapcsolásával megvalósítható a lean-központú gyártás, melynek révén átláthatóvá, rendszerezettebbé és gyorsabbá válnak a folyamatok. Az AMS szoftveréhez nemcsak az ActiveShuttle csatlakoztatható, hanem más, fontos feladatokat ellátó eszközök is, mint például az APAS kollaboratív robot és az ActiveAssist digitális gyártásasszisztens. Ezzel a megoldással a gépek között kommunikáció alakul ki az AMS-szel, ezen keresztül pedig jelenthetik az igényeiket az Active Shuttle felé.

Munka a biztonságos gyári környezetben

A gyors és egyszerű integráció fontos a gyárak, raktárak esetében, ugyanis előfordulhat, hogy több különböző eszközt használnak. Az Active Shuttle segítségével ez a kihívás is könnyedén teljesíthető, hiszen ez a szállítóeszköz rendkívül egyszerűen és gyorsan munkába állítható. Az alkalmazott biztonsági koncepció maximális védelmet nyújt az üzemben dolgozó emberek és gépek számára. A lézerszkennerek és a beépített útmérő (SLAM algoritmus) folyamatosan monitorozzák a környező területet. A jármű elején és hátulján elhelyezkedő lézerszkennerek gondoskodnak a maximális biztonságról, még akkor is, ha egyidejűleg más szállítójárművek és emberek is közlekednek a területen. A jármű zökkenőmentesen illeszkedik a forgalmas belső logisztikai környezetbe.

Dobozból ki, és irány a munka!

Az AMS integrációját követően egy operátor segítségével a készülék elkészíti a gyártóüzemről a saját belső térképét. Ezt követően megtanítjuk a rendszernek a kijelölt feladatokhoz tartozó összes célpontot.

A dinamikus térképfrissítés folyamatosan figyelemmel kíséri a környezet változását. Ha egy váratlan akadály jelenik meg a Shuttle előtt, akkor a rendszer képes detektálni azt, és a jármű kikerüli az akadályt a munkabiztonsági követelményeket figyelembe véve. Ezzel csökken az emberi beavatkozás szükségessége, illetve a termelési környezet még biztonságosabbá válik.

Minőségi munka

A Bosch Rexroth termékei számos iparágban bizonyították már kiválóságukat. Az ActiveShuttle-lal új fejezet indul az ipar 4.0 történetében, az anyagmozgatás még hatékonyabbá válik. Az egyszerűség jegyében pedig az eszköz átalakítás nélkül, könnyen illeszkedik a gyár meglévő infrastruktúrájába. A berendezés segítségével rendkívül rugalmas és biztonságos módon mozgathatók a KLT (Kleinladungsträger, azaz kisméretű rakománytároló) tárolódobozok, hiszen az ActiveShuttle több koncepció megvalósítására is képes, a ciklikustól az igényalapú szállításig.

Némethi Botond/NEW technology magazin

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!