Barion Pixel

- Hirdetés -

Okosóra helyett itt az öngyógyító e-bőr

A Coloradói Egyetemen fejlesztik, vékonyabb, mint egy ragtapasz

Az amerikai egyetem kutatói, Jianliang Xiao és Wei Zhang olyan öngyógyító mesterséges bőrt fejlesztenek, amely például a testhő adatait elemezve számlálja a lépéseket, írja a Colorado Egyetem hírére hivatkozva az eeNews Europe. Az okosórákban és fitneszkarkötőkben is alapvető alkalmazásnak számító lépésszámláló nyilván csak egy a jövőben lehetségessé váló funkciók közül, ám az eszköz nem is ezért figyelemreméltó. Igazi különlegessége az, hogy képes egy sérülés után – az igazi bőr mintájára – „begyógyulni”, majd tovább működni.

A kutatók azt állítják, hogy az új eszköznek nem kell szükségszerűen a csuklóra fonódnia, hiszen bármilyen alakot ölthet (lehet akár nyakláncszerű is), magyarán tetszőleges helyre illeszthető a bőrfelületen. Amíg az okosóra „csak egy nagy, szíjra erősített fémdarab”, addig a fejlesztés alatt álló e-bőr „egy áramkörökkel átszőtt vékony filmréteg, ami kényelmesen viselhető a testen”, fejtegette Zhang.

- Hirdetés -

A professzor hangsúlyozta: az e-bőr rendkívül rugalmas, de ha valaki mégis letépne belőle egy darabot, nincs más dolga, mint összeilleszteni a sérült területeket, amelyek szinte rögtön elkezdenek regenerálódni, és 13 percen belül látható nyom nélkül összeforrnak. A termék a polyimine nevű anyagnak köszönheti ezt a különleges tulajdonságot, ami végeredményben az emberi bőrhöz teszi hasonlatossá. A kutatók szerint még hosszú út áll előttük, mire az e-bőr felveszi a versenyt a ma piacon lévő eszközökkel, de mindenképpen van létjogosultsága, ha másért nem, akkor azért, mert száz százalékban újrahasznosítható. A regenerálódni képes polyimine nevű anyag depolimerizálás után tisztán visszanyerhető, ahogy a benne helyet foglaló áramkörök is, mutattak rá a fejlesztők.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology