Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Önvezető raktári robotokkal hódít az Amazon

Fotó: Amazon

Hosszútávú befektetés kezdett el gyümölcsözni Jeff Bezos cégénél, hiszen már tíz éve annak, hogy 775 millió dollárért bekebelezte a logisztikai robotmegoldásokkal foglalkozó Kiva Systemst, de csak mostanában tűntek fel az ebből származó innovációk. „Miért a dolgozó megy a polchoz, mikor a polc is mehetne a dolgozóhoz?” – ez volt a Kiva arc poeticája, amit az Amazon betűről betűre tiszteletben tartott, hogy megépítse az autonóm Proteust.

A The Robot Report emlékeztet: a Kiva Systems évekig szállított be raktári robotmegoldásokat az Amazonnak, mielőtt az felvásárolta volna, és olyan bravúros automata irányítású járműveket (AGV-ket) tett le az asztalra, amelyek a padlóra ragasztott vonalkódokkal navigáltak a hatalmas csarnokokban. A vállalatnál még ma is jó néhány üzemel belőlük, csak éppen gondosan elkerítve a humán dolgozóktól, amire nyilván jó okuk van. A Proteus autonóm mobil robotok (AMR-ek) ugyanakkor már az emberek között is biztonságosan rohangálnak – az általuk megemelt polcrendszerekkel.

Az Amazon egyik forrása szerint AGV-re és AMR-re egyaránt szükségük van, kiváltképp a kimenő árukat kezelő és válogató részlegeken. Előbbi típust azért használják tovább, mert bevallottan olcsóbb és hatékonyabb, mint az autonóm Proteus, de csak korlátok közé szorítva működik. Az AMR ehhez képest olyan termekbe is telepíthető, ahol fizikailag nem érdemes vagy nem lehet elválasztani az emberektől. Még jó, hogy nem is kell.

A Proteus az AGV-vel ellentétben változatos, kivételkezelésen alapuló feladatokra is használható, szóval az Amazon a lehető legideálisabbnak találta azokon a területeken, amelyeket mostanában automatizál. És van ötlet a polckezelő gokarton túl is. Itt van mindjárt a Cardinal, ami egy automata cellaalkalmazás: a szívókorongos megfogóval felszerelt robotkar futószalagról emeli le a maximum 23 kilogrammos csomagokat, majd leolvassa azok vonalkódját, és különböző szempontok szerint kosarakba gyűjti őket.

Ez, illetve az alábbi videón látható konténerkezelő rendszer (ami feltehetőleg jó néhány munkáskezet fog feleslegessé tenni) még csak tervezett innováció, de a hatékonyságukat elnézve Bezos nem sokat fog várni a bevezetésükkel.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology