Barion Pixel

Öt űrmisszió 2021-ben

2020-ban számos űrben zajló vagy azt érintő esemény tanúi lehettünk – akár élőben is. Gondoljunk csak vissza a SpaceX tesztjére augusztusban, vagy a történelmi pillanatra, amikor májusban szintén a SpaceX embereket juttatott a Nemzetközi Űrállomásra. A múlt év sűrű programját az idei sem fogja alulmúlni, a The Guardian cikke alapján összegyűjtöttünk öt fontos, az űrrel kapcsolatos eseményt.

James Webb űrtávcső

Ez az űrtávcső a NASA Hubble teleszkópját fogja felváltani, de az üzembe helyezése már sokat késik, hiszen a tervezett indítása 2007-ben volt. A Covid-19 miatt viszont tovább halasztották a startolást, így a 2020. márciusi időpontot is törölték. A felhalmozott késedelemmel a költségvetése is tovább duzzadt, 500 millió dollárról (körülbelül 150 milliárd forint) több mint 10 milliárd dollárra (körülbelül 3 billió forint) emelkedett. Az eszköz érzékenyebb, mint a Hubble, működésbe lépve képes lesz megfigyelni az első galaxisok részeit, összetevőit. A projekt tervezett időpontja 2021. október 31.

Mars-missziók

Három, már megkezdett missziónak lesz 2021-ben eredménye. A tervek szerint február 9-én kell megérkeznie az Egyesült Arab Emírségek által felbocsátott Hope szondának, s megkezdenie a vörös bolygó köri pályára állását, a légkör és az időjárás tanulmányozása érdekében. A kínai Tianwen-1 a Mars orbitális pályájára állt, hogy megfelelő landolási helyet keressen a néhány hónap múlva a felszínre érkező eszközüknek. Februárban a NASA marsi küldetése is megkezdődik, a Perseverance rover segítségével mikrobiális (mikrobák növekedése, anyagcseréje és sejtszerkezet-vizsgálata) élet jeleit kutatják, s a szerkezet olyan kőzetmintákat fog gyűjteni, melyeket egy jövőbeli küldetés során visszajuttathat a Földre.

Artemis 1

A tavalyi évben a NASA bejelentette, hogy 2024-ben újra űrhajósokat juttat a Holdra. A program első szakaszában pilóta nélküli szondát küldenek, s állítják az égitest körüli pályára. Az ütemezés szerint 2021 novemberében indítják útjára az eszközt. Viszont a szakértők úgy számolnak, hogy késések lesznek a programban, ugyanis a küldetés költségvetését az új, Joe Biden által vezetett adminisztráció vizsgálja.

A kínai űrállomás

A régóta tervezett és várt projektnek az első szakasza várhatóan az év első felében fog elindulni. Az űrállomás felépítése körülbelül két évet fog igénybe venni. 18 taikonautát (a kínai űrprogramban résztvevő asztronautákat) választottak ki, s kezdték meg a kiképzésüket; ők fogják alkotni a hajó személyzetét. Az űrállomás a Föld körüli orbitális pályán fog keringeni, 380 kilométer távolságban.

A DART küldetés

A NASA várhatóan júliusban fogja megkezdeni küldetését, melynek célja egy földközeli aszteroida eltérítésének tesztelése. A projekt keretében 2022-ben fogják megközelíteni a Didymos aszteroidát – átmérője 780 méter, de rendelkezik egy kisebb holddal is, amely 163 méteres átmérővel rendelkezik. A felküldött eszköz a Didymost kísérő holdba fog becsapódni, amely ennek hatására megváltoztatja a pályáját. A kísérlet csupán elméleti, ugyanis ez az aszteroida nem veszélyezteti a Földet, ám a későbbiekben tapasztalatokkal fognak rendelkezni a NASA szakértői egy esetleges Földet közelítő objektum eltérítésével kapcsolatban.

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology