Robotok formázzák egységesre a tányérunkra kerülő halszeleteket
Az általános robotikai megoldások fejlesztő Flexiv „forradalmi halfiléformázási megoldással” rukkolt elő. A Rizon 4 adaptív robot teljesen automatizált megoldása a számítógépes látás és az erővezérlés kombinációját használja fel a panírozott halszeletek azonosítására és formázására, hogy a fogyasztók egységes méretű és alakú terméket kapjanak – írja a Robotics & Automation News.
A korábban hagyományos, kézi erővel végzett feladatra kínált technológiát Ázsia egyik vezető tengeri élelmiszer-gyártója számára fejlesztették ki. Ezt megelőzően az alkalmazottaknak kellett arról gondoskodni, hogy egységes méretű és formájú termék kerüljön a fogyasztók elé. Ez a feladat kimerítő koncentrációt igényelt a munkavállalóktól, így magas volt a fluktuáció, ami fennakadásokat okozott az egység zavartalan működésében.
A Flexiv csúcstechnológiás megoldása átalakítja a formázási folyamatot az egyedi végkareszközök és a számítógépes látás kombinációjával, lehetővé téve a precizitást és hatékonyságot, amely messze meghaladja a humán erővel előállított termék minőségét. Az AI-alapú számítógépes látás segítségével a rendszer pontosan felismeri minden filé helyét a gyártósoron. Ezután a Flexiv Rizon 4 robotjai elmozdítás nélkül, precízen megformázzák a szeleteket.
„Azzal a kéréssel fordult hozzánk a gyártó, hogy fejlesszünk megoldást a formázási szakasz nehézségeinek kiváltására. Adaptív technológiánkat alkalmaztuk, hogy ne csak megoldjuk a problémát, hanem javítsuk is annak hatékonyságát. A formázási technológiánk megbízható, fokozza a termelékenységet, és magas minőséget garantál, miközben felszámol egy olyan munkafázist, amelyet nem szívesen végeztek humán munkaerővel”, értékeli az innováció jelentőségét Liang Mao, a Flexiv részlegvezetője.
A Flexiv rendszere tehát olyan megoldás, amely emberi munkaerővel lehetetlen következetességgel és sebességgel növeli a termelékenységet, anélkül, hogy veszélyeztetné a termék minőségét. Teljesen automatizált, és önálló tisztítófunkcióval is ellátták, amely biztosítja, hogy a végkareszközhöz tapadó élelmiszer-maradványok automatikusan eltávolításra kerüljenek, így biztosítva az elvárható, maximális higiéniát és működési hatékonyságot.
Vörös István, NEW technology