Barion Pixel

Sebességrekordot ért el az új jetpack

Brutálisan erős demonstrációt mutatott be a Gravity Industries, amely elsősorban mentési célokra fejlesztett jetpackjével néhány perc alatt feljutott egy olyan hegy csúcsára, amit más járművel nem igazán lehet megközelíteni – legfeljebb helikopterrel, ha nem lennének szinte mindig rosszak a látási viszonyok. Ilyen terepen több mint egy óra menetelést igényelne a mentőktől, hogy elérjenek egy fent rekedt sérültet, akinek ilyenkor nemcsak az időtartam rontaná az esélyeit, hanem a kifulladva érkező szakemberek enerváltsága is.

A Richard Browning egykori tengerészgyalogos által alapított Gravity Industries azzal a feltett szándékkal látott munkához 2017-ben, hogy megalkosson egy stabil, pontos, speciális mentési vagy katonai feladatokra is alkalmas jetpacket. A jármű egyes prototípusai már többször bekerültek a világsajtóba, például akkor, amikor egy brit tengerészgyalogos egyik cirkálóról a másikra vagy éppen egy mentőcsónakba röppent át az eszközzel, de a szórakoztatóipar sem bírta ki, hogy ne állítsa kihívás elé a gépet. A TopGear című műsorban egy elektromos verseny SUV-val kellett vetélkednie:

Az új rekord közelebb áll ahhoz, amire a jetpacket eredetileg is tervezték – az angliai Lake District Mountain 945 méteres csúcsáig repült fel, nem több, mint három és fél perc alatt. Tegyük hozzá: a hegy lábának járművel még megközelíthető szakaszáról, kb. 300 méteres tengerszint feletti magasságról indult, és a hegytetőig közel kétkilométeres utat repülve folyamatosan emelkedett. Tanulságos, hogy ugyanezt a távot a hegyimentők legalább 70 percig tartó gyaloglással tudnák megtenni.

A Gravity Industries közölte: ez a kísérlet az utolsó volt abban a sorban, amivel a jármű mentési képességeit, gyakorlati hasznát akarták demonstrálni. Mivel a szív- és légzésproblémákkal küzdő vagy vérveszteséget szenvedő sérülteknél kritikus fontosságú a helyszínre érkezés ideje, a Gravity jetpackje óriási segítség lehet. A jelentősége nagyjából azzal a gyors reagálással hasonlítható össze, amire a mentőautókhoz képest a motoros mentők képesek, ha városi környezetben kell odaérni egy pácienshez: a rövidebb időtartam tényleg életet menthet.

A cég persze biztosít képzési programot vagy hobbicélú repülést is – már amennyiben megengedhetjük magunknak: az előbbi, amivel később akár versenyzőkké is válhatunk, több mint három, míg utóbbi élménycsomag kb. egymillió forintba, plusz némi adóba kerül.

Gábor János, NEW technology

NEW technology