Barion Pixel

Szennyvízből készülhet hidrogén-üzemanyag és ivóvíz

A Cambridge-i Egyetem kutatói feltaláltak egy úszó szerkezetet, ami képes a koszos  tengervizet is tiszta hidrogén-üzemanyaggá vagy tiszta vízzé alakítani, a világ bármely pontján, teljesen fenntartható megoldással, napenergiával.

A csapat szerint a technológia kulcsfontosságú lehet a korlátozott erőforrásokkal rendelkező és hálózaton kívüli területeken, mivel bármilyen nyílt vízellátással működik, és nem igényel külső áramot. A készülékről bebizonyosodott, hogy képes tiszta vizet előállítani súlyosan szennyezett vízből, sós vízből is. A Nature Water folyóiratban közzétett publikáció szerint a tudósok a fotoszintézis folyamatából kiindulva alkottak egy ún. „mesterséges levelet”, ami a napenergiával történő üzemanyag-előállítást és a víztisztítást egyetlen eszközben kombinálja.

„A napenergiával történő vízbontáshoz, amely során a vízmolekulák hidrogénre és oxigénre bomlanak, teljesen tiszta víz kell, mert bármilyen szennyeződés megmérgezheti a katalizátort, vagy nem kívánt kémiai mellékhatásokat okozhat” – mondta Dr. Chanon Pornrungroj, a cambridge-i Yusuf Hamied Kémiai Tanszék munkatársa. A vízbontás éppen ezért nagy kihívás a fejlődő országokban, ahol a tiszta víz viszonylag kevés, de a tisztításához sem áll rendelkezésre megfelelő számú berendezés.

- Hirdetés -

Ennek a kihívásnak igyekeztek úgy megfelelni, hogy az eszköz tartalmazzon egy nanoszerkezetű szénhálót, amire fotokatalizátort helyeztek. Utóbbi elnyeli a fényt és a hőt, hogy elegendő vízgőzt termeljen a hidrogén előállításához. A porózus szénháló lehetővé teszi a fotokatalizátor lebegését, de el is választja az alatta lévő víztől, nehogy szennyező anyagok zavarják meg a működését. A kutatók egy fehér, UV-sugárzást elnyelő bevonatot szintén tettek a szerkezet tetejére, hogy támogassák a hidrogént eredményező vízhasadás folyamatát.

A csapat szerint a gép egyszerű kialakítású, néhány lépésben telepíthető, és a legkülönbözőbb forrásokból származó vízzel is jól működik. A találmány szerintük komoly segítséget jelenthet a globális energia- és vízhiány enyhítésében.

Gábor János, Okosipar.hu

NEW technology