Barion Pixel

Szimuláció csúcskategóriás szoftverekkel – 2. rész

Címlapsztorink előző részében a graphIT kft. szoftver licensz kereskedelmi tevékenységét, képzési irányvonalát és konzultációs szolgáltatásait mutattuk be Sallay Péter, a cég ügyvezető igazgatója segítségével. A másik két üzletáguk a digitális gyártáshoz köthető.

Gazdasági érdek a szimuláció

A digitális gyártás az ipar 4.0 koncepciójához fogalmi szinten közvetlenül kapcsolódik – magyarázza Sallay Péter. A hazai piacon olyan megoldásokat biztosítunk, mint a gyártási folyamatok vagy akár komplett gyárak szimulációja. Szemléletes példa a virtuális üzembehelyezés – ekkor, még mielőtt telepítenének mondjuk egy plusz robotcellát, pontosan megvizsgáljuk, hogy fog működni, akár a PLC programozás szintjéig bemutatjuk a gyártósor reakcióját az új elemre. Az eredmények kiértékelését követően megnézzük, hogy megéri-e vagy sem a példánkban szereplő plusz robotcella telepítése, de természetesen további bővítések esetén is óriási segítséget jelent a szimuláció. Sokszor pontosan meg tudtuk mondani, mennyivel fog növekedni ügyfelünk termelési kapacitása, vagy éppen milliókat spórolt meg azzal, hogy nem fektetett be új gépbe.

Digitális gyártás üzletágunk portfólióját képező szoftvereinkkel (pl. Plant Simulation, Process Simulate) részletes folyamatszimulációkat, komplett gyárszimulációkat végzünk. Ezekhez megvan a sokéves szaktudásunk, hiszen körülbelül tíz éve foglalkozunk vele.

Termelésütemezés – probléma megoldva!

Kifejezetten piaci igényekre vezetjük be a megoldásainkat ügyfeleinknél, erre az egyik legjobb példa a termelésütemezés. Jelenleg több szoftverrel is dolgozunk ezen a területen. A megfelelő szakmai támogatás érdekében külön erre specializálódott csapatot szerveztünk olyan munkatársakból, akik korábban termelésütemezők voltak. Nálunk ezen a területen is kiemelt fontosságú, hogy a megfelelő szaktudást biztosítsuk a szoftver mellé. Amikor elkezdtünk foglalkozni a termelésütemezéssel, akkor a japán Asprova nevű szoftverrel indultunk el, ami harminc éve megtalálható a piacon, és minőségben, illetve teljesítőképességben a legjobbak közé sorolható. Később a Siemens oldalról bekerült a portfóliónkba az Opcenter APS. A legtöbb gyártócég az ütemezést Excel-táblázatban végzi, ahhoz viszont, hogy egy ügyfelünk termelési folyamatát százszázalékosan leképezhessük, bonyolult folyamaton megyünk keresztül, amit nagyon kevés szoftver tud elvégezni. Viszont az általunk bevezetett megoldások igen. – érvel mellette Sallay Péter.

Ügyfeleink a jelenlegi gazdasági helyzetben nemcsak célszoftvereket, hanem komplett megoldásokat is keresnek. A szaktudásra abszolút szükség van, és most jött el az idő, amikor erre komolyan áldoznak is a vállalkozások. Fontos, hogy a meglévő tudást ne kizárólag egyes emberek birtokolják, hanem a rendszerekben legyen rögzítve.

A lényeg: amire az ügyfélnek szüksége van

Ránk jellemző, hogy kis cég vagyunk, rugalmasak, a szaktudásunkból pedig az ügyfeleink profitálhatnak – mondja büszkén Sallay Péter. Nem az a lényeg, hogy mi mit kínálunk, hanem az, hogy az ügyfélnek mire van szüksége.

Sallay Péter, ügyvezető

A hosszútávú stratégiánk egyértelműen az, hogy komplett megoldást nyújtsunk, messze túlmutatóan a szoftverértékesítésen. Ez az egyik legfontosabb irány, a másik pedig a teljességre való törekvés. Az ipar 4.0 felé irányuló fejlesztésekből adódóan számos cég olyan megoldást szeretne, amely nemcsak szoftvert tartalmaz, hanem vele együtt ipari berendezéseket, automatizálási eszközöket, PLC-ket, komplett sorokat, egyedi célgépeket és még sorolhatnám. Éppen ezért bővítjük az együttműködéseink körét, és olyan partner cégekkel dolgozunk együtt, akik hozzánk hasonló szakértelemmel rendelkeznek a hardverek terén. Ez a kapcsolat óriási előnyt adhat az ügyfeleinknek, hiszen komplett ipari digitalizációs vagy ipar 4.0 megoldást vezethetnek be. A stratégiai irányunkba ez teljes mértékben beilleszthető, hiszen teljességre törekvő megoldást nyújtunk ezáltal.

Rugalmasságra törekszünk, ami szintén előnyt jelent az ügyfeleinknek. A munkatársaink száma 25 fő környékén mozog jelenleg, amivel még a kellő flexibilitást biztosítani tudjuk. Biztos pénzügyi háttér van mögöttünk – többmilliárdos cégcsoport, stabil cég. Kommunikációban olyan hatékonyan működünk, mint egy multinacionális vállalat. Mindezek hozzásegítenek ahhoz, hogy gyorsan tudunk döntéseket hozni, ami óriási előny a mai világban.

„Piacvezető megoldásokat nyújtunk a cég megalapítása óta”

Megjelentek nálunk is az online konferenciák és folyamatos rendszerességgel tartunk webinárokat. A gyárbejárásokat is el tudjuk végezni online, amelynek során megismerjük az ügyfeleink termelési környezetét. Ha az online infrastuktúra lehetővé teszi, egyszerűen betekintést nyerhetünk a teljes gyártási folyamatba.

A cégprofilunk kb. felét a mérnökinformatika teszi ki, a másik ötven százalékot az IT.

Az semmit nem ér a mai világban, hogy értünk egy szoftverhez; azt be kell tudni illeszteni az ügyfél gyártási és informatikai környezetébe is. A bevezetések során felmerülő kihívások jelentős része ugyanis IT jellegű, és gyakran semmi köze nincs az adott szoftverhez – foglalja össze a graphIT Kft. legnagyobb előnyét Sallay Péter.

Némethi Botond, NEW technology magazin
A cikksorozat megjelenézés a graphIT támogatta.

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!