Barion Pixel

Tökéletes kombináció – okostechnológiák és fenntartható építészet

Az intelligens technológiák révén ma már rendelkezésünkre állnak olyan, hordozható berendezések, amelyekkel egy adott épület számtalan elemét ellenőrizni lehet. Mint kiderült, az okosotthon rendszerek nemcsak megkönnyítik az életet, de a fenntartható építészet irányzatával is tökéletes harmóniában vannak.

Okosotthon – a korszerű épületek lehetőségei

Jelenleg világszerte az építési beruházásokat Okosotthon megoldásokkal is gyakran kibővítik. Itt egy sor olyan technológiai megoldásra gondolunk, amelyek az épület irányítását sokkal egyszerűbbé, gyakorlatilag akár egy okostelefonnal is elvégezhetővé teszik.

Az ilyen automatizálás érintheti pl. a világítás, az egyes helyiségek hőmérsékletének és a biztonsági rendszerek vezérlését. Távolról tudjuk szabályozni a klíma- és fűtési rendszerek működését, ki- és bekapcsolni, vagy szabályozni a világítást az épület tetszőleges részében, nyitni vagy csukni az ajtókat. És mindezt egyetlen alkalmazás segítségével. Mi több, a parancsot bárhonnan, akár a föld túloldaláról is kiadhatjuk, ha van hozzáférésünk az internethez.

Így sokkal hatékonyabban lehet a létesítmények beltéri körülményeit hozzáigazítani a felhasználók igényeihez. Ez azt is jelenti-e egyben, hogy az okos rendszerek hatással lehetnek az épület gazdaságos működtetésére és ökológiai vonatkozásaira?

Villa Metro, Warszawa, Lengyelország. Alkalmazott rendszerek: MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N IW
Intelligens és fenntartható módszer

A modern technológiák – a funkcionalitás mellett – nagyon gyakran a környezetbarát működést is figyelembe veszik. Hasonló a helyzet az okosotthon rendszerekkel, ahol a sok érdekes megoldás közvetve vagy közvetlenül befolyásolhatja pl. az objektum villamosenergia-fogyasztását.

Sok szó esik ma az ún. fenntartható építészetről, azaz olyan objektumok tervezésének, építésének és használatának módjáról, amelyek a lehető legkisebb hatást gyakorolják a természeti környezetre. Az épülettömb megfelelő formája, illetve az újrahasznosított anyagok és a modern technológiák felhasználásának köszönhetően az objektum sokkal inkább környezetbarát, és kisebb karbon-lábnyomot generál.

Az okosotthon technológia kiválóan harmonizál a fenntartható építészet irányvonalával, lehetővé teszi a helyiségekben fennálló körülmények hatékony kezelését, és ez közvetlenül hat az létesítmény üzemeltetési költségeire. A kis emissziójú építészetet támogató okosotthon megoldásokra kiváló példa az Aluprof márka SkyFlow homlokzati redőny- és SkyRoll árnyékoló rendszerei. Ezek olyan okos rendszerekkel köthetők össze, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a redőnyök vagy árnyékolók tetszőleges időpontban történő leengedését és felhúzását.

Ez különösen a nyári időszakban rendkívül hasznos, amikor a külső üvegezésen át túl sok fény jut be a beltérbe. Ez pl. erősebb működésre kényszeríti a légkondicionáló rendszereket, és így növeli az áramfogyasztást. A SkyFlow redőnyökkel és SkyRoll árnyékolókkal összekapcsolt okosotthon rendszerek által gyorsan meg lehet változtatni az elsötétítés mértékét a vezérlőpanel kezelése nélkül.

Mi több, az Aluprof rendszerek a működés teljes automatizálását is lehetővé teszik.

SkyRoll árnyékoló rendszer, Aluprof.com

 

Egy teljesen automatizált vezérlőrendszer, pl. napfény-érzékelők használata biztosítja a nap állásának követését és a redőnyök folyamatos vezérlését – közölte Balázs Béres, az Aluprof cég műszaki tanácsadója.
Az időjárás-automatika egyéb elemei, mint pl. az eső- vagy szélérzékelők, kedvezőtlen időjárási körülmények esetén kiegészítő védelmet nyújtanak. Sőt, megfelelően megválasztva lehetővé teszi a redőnyök távvezérlését bárhonnan és bármikor – tette hozzá.

Sky View Parc, New York,Egyesült Államok. Alkalmazott rendszerek: MB-SE80 SG CW, MB-SE80 SG WW
Let’s build a better future

Az okosotthon rendszerek felhasználása kiváló választás az olyan beruházók számára, akik az általuk felépített létesítményekben az üzemeltetési költségek csökkentését és a piaci versenyképesség növelését célzó további fejlesztéseket kívánnak bevezetni. Ilyen esetekben az Aluprof cég ideális partner, aki konkrét és mérhető előnyöket biztosító megoldásokat kínál. Olyan előnyöket, amelyek nemcsak a befektetés megtérülés mértékét, hanem a természeti környezetet is befolyásolhatják.

A SkyFlow redőnyök és SkyRoll árnyékolók gyártójának fejlesztési stratégiájában fontos tényező a környezet védelme. Az egyes elemek gyártásában a karbon-lábnyom lehetséges kiküszöbölésének nem csak a gyártási szakaszban (újrafeldolgozott alumínium felhasználása révén), hanem világszerte a beruházások ellátási láncának logisztikájában is fontos szerepet szánnak.

A fenntartható építészet népszerűsítésének keretében az Aluprof cég pl. már negyedszer szervezi meg az „Év Háza Aluprof rendszerekből“ versenyt, ahol a zsűri választja ki a 2018-2022. években épített legjobb beruházásokat. A verseny győzteseit a 2022 szeptember 8-ai ünnepi gálán ismerjük meg. A verseny részletei és szabályzata a Future Builders weboldalon érhetők el.

A cikk az Aluprof támogatásával készült.

 


ALUPROF HUNGARY KFT.

2120 Dunakeszi
Bagoly u. 11., Budapest
Magyarország
+36 27 542 600
aluprof.com/hu

NEW technology