Barion Pixel

Tűrjük vagy ne Tűrjük?

Tűrések, GD&T, PMI, MBD és minden, amit fontos tudni róluk. Megmutatjuk miért érdemes megérteni a tűréseket és hogyan lehet nyerni azon, ha tudatosan és megfelelően használjuk nem pedig a bevett szokások alapján.

Mint graphIT kft. több, mint 25 éve a CAD/CAM/CAE piacon tevékenykedünk és az elmúlt években nemzetközi szinten képviseltük a Siemens termékminőséggel foglalkozó MBQ (Model Based Quality) termékcsaládját. Ugyan a teljes termékcsaláddal már regionális szinten nem foglalkozunk, de a közvetlenül NX-hez kapcsolódó helyzet alaktűrésekkel és tűrés analízisekkel továbbra is.

Megannyi kihívás legyőzésében nyújtottunk segítséget ügyfeleinknek. A webináron pedig az egyik ilyen visszatérő témakört, a tűrések problémakörét és a benne rejlő lehetőségeket körüljárjuk egyik kiemelkedő szakmai partnerünkkel az EUMET-tel.

- Hirdetés -

A gépipari rajzok elkészítése során az egyik fő feladat a különböző tűrések elhelyezése. Ezek a tűrések lehetnek alak- és helyzettűrések, illesztések, felületminőségi jelzések. Az adott tervnek megfelelően kiválasztott és elhelyezett tűrések alkalmazásával nemcsak a tervezési és gyártási költségeket, de a termék végfelhasználói árát is alacsonyabban tudjuk tartani.

A tervezés során fontos, hogy a tervező és a technológus azonos elvek mentén válassza ki a gyártás során használni kívánt megoldásokat, ezzel biztosítva a gyártás egyszerűbbé és olcsóbbá tételét. Például ne kerüljön gyárthatatlan értékű méret és tűrés a rajzra.

Ezért is fontos – az angol betűszavakkal csak GD&T-ként ismert – geometriai méretek és tűrések megfelelő ismerete és használata.

Kétrészes webinárunk első részében az EUMET szakemberei mutatják be a GD&T megfelelő alkalmazásának előnyeit, példákkal illusztrálva, illetve kiderül az is hogyan spórolhatunk a gyártásunkon több tűrés alkalmazásával.

Továbbá ki fog derülni az is, hogy miért döntött úgy néhány cég a belső szabályzatában, hogy mellőzi a hengeresség használatát.

A GD&T elemeit nemcsak a tervezés és a gyárthatóság oldaláról vizsgáljuk meg, hanem a második webinár alkalmával a graphIT kft. NX csapata bemutatja, hogy a Siemens NX használata során, hogyan alkalmazzuk a méretek és tűrések jelöléseit, miért és hogyan váltható ki a 2D-s rajz a 3D-ben alkalmazott jelölésekkel és milyen előnyök származnak belőle a termék életciklusa során.

A 3D-s PMI elemekkel kezdődött azoknak az információknak a 3D-s modellen való elhelyezése melyeket a gyártással vagy a partnerekkel osztunk meg. A további digitális információk megjelenítése céljából a PMI adatokat, a metaadatokat, gyártási információkat egy továbbfejlesztett komplett rendszerben tudjuk kezelni. Az NX-ben található modell alapú definíció (Model Based Definision) segítségével a termékhez már nemcsak a PMI adható meg, de automatizálhatjuk a méretháló elkészítését, ellenőrizhetjük, hogy minden alakelem rendelkezik-e elégséges információval és validálhatjuk, hogy az adott szabványnak vagy egyedi kritériumoknak megfelel-e. A PMI-ok segítségével gyorsíthatjuk a munkát és csökkenthetjük a hibát mérőszobában illetve a CAM-es feladatok, szerszámpálya létrehozásokat is automatizálhatjuk.

A webináron nem csak távolról érintjük a témakört, hanem 1-1 fontosabb tűrésnek a végére is járunk és megmutatjuk hogyan érdemes őket használni. Alább egy kis ízelítő a webinár anyagából.

Az ISO 1101 szabvány írja le az alak- és helyzettűréseket. Ezen szabvány használatával a funkcionális követelmények egyértelmű leírása válik lehetővé a tervezés számára, mely követelmények később a gyártás és minőségbiztosítás számára lesznek kötelező érvényűek.
Az egyik jellemző ezek közül a hengeresség, mely funkció szempontból kiválóan használható, hiszen hiánytalanul írja le a követelményt a henger palástfelületével szemben. Emiatt a termék végellenőrzésénél (vagy bejövő áru ellenőrzésénél) megfelelően használható.
Azonban, ha a mi feladatunk a gyártás kézben tartása, akkor nehéz eset a tűrésen kívülre kerülő hengeresség korrekciója. Ha csak a hengeresség mért értékét ismerjük, akkor nem tudjuk, hogy a probléma a körkörösségből vagy az egyenességből adódik. A hengeresség jellemző ezen két elvárást egyesíti, mely szerint nem csak minden keresztmetszetben kell megfelelő körkörösséget elérni a felületnek, hanem a metszeteknek egy egyenesen is kell feküdniük. Emiatt a nem egyértelmű korrekció miatt döntött úgy néhány multinacionális megmunkálással foglalkozó cég, hogy mellőzi a hengeresség használatát, vagy azonnal kiegészíti az említett további két jellemzővel is a műszaki rajzot.”

Ismerje meg a GD&T megfelelő alkalmazásának előnyeit, illetve hogy hogyan alkalmazzuk a méretek és tűrések jelöléseit és tudja meg, hogy hogyan váltható ki a 2D-s rajz a 3D-ben alkalmazott jelölésekkel!

Regisztráljon a kétrészes webinárunkra, ahol mindez kiderül!

A webinár első részének az időpontja: 2022.06.22. 10.00 – 11.00

Kattintson ide és regisztráljon!

Szerzők: graphIT Kft. és Eumet Kft.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology