Barion Pixel

- Hirdetés -

Új iparterületet alakítottak ki Balassagyarmaton

Balassagyarmat önkormányzata 21,2 hektárnyi új iparterületet alakított ki a város déli gazdasági zónájában a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) forrásából, a kormány 549,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott a beruházáshoz. A hétfői bejáráson tartott sajtótájékoztatón Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, az elmúlt bő tíz év bebizonyította, hogy a magyar emberek munkából akarnak megélni, a kormánynak pedig kötelessége, hogy ehhez minden lehetőséget megadjon.

Az államtitkár kifejtette: a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseivel a kormány több mint 1 millió 660 ezer munkavállalót támogatott, a hazai munkanélküliség pedig az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Míg az eurozónában 8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, az uniós átlag pedig 7,3 százalék, addig Magyarországon mindössze 4,3 százalék volt ez a mutató – tette hozzá.

Schanda Tamás hozzátette, hogy az első negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 1,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, ezzel szemben az unióban 0,4 százalékkal zsugorodott a teljesítmény, az eurozónában pedig 0,6 százalékos volt a visszaesés.

Magyarországon 2020-ban a GDP-arányos beruházási ráta nagyon magas, 28 százalékos volt, ezzel a harmadik legjobb helyre került az uniós rangsorban – mondta, hozzátéve, a munkahelyteremtést és a gazdaságerősítést szolgálja a Balassagyarmaton hamarosan elkészülő beruházás is.

Csach Gábor (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta: az új iparterületeket közművesítették, és megépítettek egy 1,2 kilométeres, a nyugati és a déli iparterületet összekötő utat.

Kitért rá, a beruházás további lehetőségeket tartalmaz, hiszen több mint 200 hektárnyi szabad iparterülettel rendelkeznek még. Mint mondta, Balassagyarmat és Szügy térsége lett Nógrád megye gazdasági motorja.

Skuczi Nándor, a konzorciumi partner Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke úgy fogalmazott, a rendszerváltozás óta nem volt annyi fejlesztés vidéken, mint az utóbbi öt-hat évben. Véleménye szerint a beruházások azt segítik, hogy az emberek ott boldoguljanak, ahová születtek.

Balla Mihály (Fidesz), a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a megyét 2010 környékén a magas munkanélküliség jellemezte, de a gazdaságot érintő fejlesztések – különösen Nyugat-Nógrádban – azt eredményezték, hogy már alig magasabb a ráta az országos 3,3 százalékos átlagnál, és elérték azt is, hogy Nyugat-Nógrád adja a megyei export 64-65 százalékát.

MTI

- Hirdetés -

NEW technology