Kezdőlap Fémmegmunkálás Új termékpalettával hódít a Horn

Új termékpalettával hódít a Horn

A német szerszámgyártó vállalat friss termékpalettával örvendeztette meg a nagyközönséget. A továbbfejlesztett eszközökkel a felhasználók gyorsabb, precízebb és mindemellett költséghatékonyabb megoldásokhoz férnek hozzá.

A Paul Horn GmbH új szerszámtartó változatokat kínál az S100 rendszerhez. A hatékony marási folyamat mellett a megmunkálási idő is csökken. Ezenkívül lehetőség van a nagy átmérőjű darabok leválasztására egy kompakt barázdás szerszámtartóval, valamint a keskenyebb horonyszélességgel történő elválasztásra.

Nagy erőhatások történnek, különösen nagyobb átmérőjű munkadarabok leválasztásakor. A vágás során keletkező erők a horonymaró szerszám hosszanti részére hatnak, ezért az ellenállóképessége megnövekedett. A Horn két variánst kínál a 842 és a 845 moduláris horonyrendszerhez. Ehhez egy 3 mm (0,118 “) és egy 4 mm (0,157”) vágási szélességű patron tartozik. Illetve még egy megerősített hornyolópenge, szintén 3 mm (0,118 “) és 4 mm (0,157”) szélességgel. Mindkét változat belső hűtéssel bír.

Speciális fogaskerekes vágógépek nélkül

Nagyobb modulok sebességváltásakor nagy és kemény maró- és esztergáló eszközökre van szükség, amelyek megkönnyítik a munkadarab forgásának és a vágószerszám mozgásának pontos szinkronizálását. A keményfém fogaskerék-meghajtású szerszámokkal szerzett tapasztalatának köszönhetően a Horn szaktudását most nagyobb modulok esetében is felhasználja.

A szerszámrendszer az S117 típusú betétlapra épül. Az alap és a betétek közvetlen menetes csatlakoztatása lehetővé teszi a forgács nagyon hatékony eltávolítását a megmunkálási zónából. Az összes vágóélt közvetlenül egy belső hűtőfolyadék-ellátás hűti.

Supermini HP – a sokoldalú alkalmazásért

A Horn olyan többfunkciós eszközt is kínál, amely több alkalmazáshoz felhasználható: fúráshoz, maráshoz és forgácsoláshoz is. Az új vágási geometria magasabb vágási paramétereket biztosít. A hátsó vágóél kiváló felületminőséget eredményez, még nagy előtolási sebesség mellett is. Az esztergáláson kívül a rendszer alkalmas szilárd anyagok fúrására is, amely 3 mm (0,118 “) – 7 mm (0,276”) átmérőjű furatokat eredményez. A Supermini HP-vel már lehetőség van arra is, hogy a belső kontúr fúrása után azonnal másik munkafolyamatot kezdjen, a szerszám cserélése nélkül.

Ezen felül olyan eszközöket biztosítanak, amelyek optimálisak forgácskezeléshez, forgácstörővel vagy anélkül – esztergáláshoz ajánlott a forgácsolóval ellátott változat. A speciális EG35 szerszámbevonat pedig lehetővé teszi a normál és a rozsdamentes acél sokoldalú megmunkálását.

Mindemellett kifejlesztettek egy új befogórendszert a Supermini 105 típushoz. Az új kialakításban a rögzítést feszítőék alkalmazásával stabilizálják. Ezzel lehetővé válik a vágóbetét pontosabb illeszkedése, ami az egész rendszert stabilabbá teszi. Ezenkívül az új befogó kialakítása lehetővé teszi, hogy a betétek cseréjére ritkábban legyen szükség, és optimalizálja a rendelkezésre álló hely kihasználását.

M610 – Minőség és precizitás

Az M610-es marórendszer folyamatos fejlesztés alatt áll. A szisztémát az oldalmaróval párhuzamosan kiegészítették egy 90 fokos vállmaróval és új keményfém átmenettel. A konstrukció hat vágóéllel rendelkezik, a nagy pontosság és a magas felületminőség érdekében. A kiegészítő peremrések biztosítják a stabil ékszöget és a nagyon sima marást. Mindemellett a speciális felületkezelés megvédi a szerszámtestet a koptató forgácsoktól.

IG35 – Magas hőellenállás

Az IG35 betétbevonat lehetővé teszi, hogy a rozsdamentes acélon, titánötvözeten és szuperötvözeteken használt szerszámok nagy teljesítmény mellett is hosszú élettartamúak legyenek. 3V és FY geometriával kombinálva az alumínium-titán-szilícium-nitrid bevonat megakadályozza a nemkívánatos élrátétképződmények kialakulását, az alacsony súrlódási együttható eredményeként.

A HiPIMS bevonattechnológiának köszönhetően a borítás teljes mértékben sima, és magas hőállósággal is rendelkezik. Ezenkívül a szerszámbevonat nem tartalmaz olyan rendellenességet, mint például a zárványok, vagy más bevonási hibák a vágóélnél.

Ezt a bevonatolási technikát alkalmazza a belső és külső hornyolásnál, a hosszirányú esztergálásnál, a körkörös interpolációs marásnál és a szilárd keményfém marásánál. A felhasználó magasabb vágási paramétereket érhet el rövidebb ciklusidővel, ami pozitív hatást gyakorol az egységgyártási költségekre.

Az IG35 bevonat az S100, S101, S224, S229 és S274 barázdálórendszerekhez, valamint a körkörös interpolációs és szilárd keményfém marórendszerekhez kapható.

Némethi Botond, NEW technology / Horn