Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Újabb gázmotorokkal és akkumulátoros villamosenergia-tárolóval bővíti Szabályozási Központját az ALTEO

Összességében 5,5 milliárd forintos önerős beruházást hajt végre Sopronban és Győrben a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett ALTEO Nyrt. Ennek során egy 8MW/15MWh kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót, valamint egy 3MW és egy 6MW villamos kapacitású gázmotort állítanak üzembe jövő év első felében a két helyszínen. Az ALTEO ezzel tovább növeli a megújuló energiafelhasználás terjedésének támogatását is szolgáló Szabályozási Központjának kapacitását és rugalmasságát.

Néhány hónapja kezdte meg működését az ALTEO első villamos fűtésű, 5MW-os kazánja, majd pedig néhány napja újabb két, 6-6MW-os villamos fűtésű kazánnal bővült az ALTEO portfóliója. A vállalat most pedig újabb egységekkel fogja tovább erősíteni Szabályozási Központját.

A Győri Ipari Park területén egy 8MW/15MWh kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót és egy 6MW villamos kapacitású gázmotort fognak üzembe állítani. A teljes mértékben önerőből finanszírozott, 4,5 milliárd forintos beruházáshoz megérkezett az építési engedély, a napokban már meg is kezdték a helyszíni kivitelezést, hogy 2024 második negyedévében mindkét eszköz működésbe léphessen.

- Hirdetés -

Emellett a Soproni Erőmű területén telepítenek egy további gázmotort, amely 3MW villamos kapacitású és részt fog venni az erőmű hőfogyasztóinak ellátásában is.  Az építési engedély megérkezését követően Sopronban is megkezdődött a helyszíni kivitelezés, a gázmotor a tervek szerint már a jövő év első negyedévében munkába áll egy 1 milliárd forintos, szintén önerőből finanszírozott beruházás révén.

„Célunk a megújuló, időjárásfüggő energiaforrások terjedésének támogatása a villamosenergia-rendszerbe vitt szabályozható kapacitásokkal” – fogalmazott ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója. Azt is elmondta, hogy a költséghatékonysági megfontolások mellett a két beruházás esetében a körforgásos gazdaság szempontjait is szem előtt tartották. A célirányos felújítást követően mindkét használt gázmotor állapota lehetővé teszi, hogy még hosszú időn keresztül legyenek hasznos szereplői az ALTEO szabályozási tevékenységének. A vezérigazgató ismét megerősítette, hogy az energetika világára jellemző radikális átalakulásban továbbra is kiemelt jelentősége van a szabályozási energia szolgáltatásoknak azzal, hogy megkönnyítik és felgyorsítják a megújuló alapú energiatermelés térnyerését.

ALTEO

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology