Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Újra felépíti magát az apró robothal

Az élő szövet öngyógyító képességéhez hasonló tulajdonságokkal ruházták fel, egy napon az emberi gyógyászatban is áttörést jelenthet.

Joseph Wang, a Kaliforniai Egyetem nanotechnológiai mérnökprofesszorának csapata készített egy robothalat, amely akkor is képes „meggyógyulni”, ha két vagy akár három darabra szakítják szét. A mindössze kétcentiméteres apróság különböző folyadékokon küzdi át magát, és kifejezetten zord körülmények között is tesztelték, számolt be az ACS. A sci-fibe illő végeredmény láttán abban bíznak, hogy a találmány tökéletesítésével természetes és ipari környezetben akár radioaktív szennyeződéstől megtisztító, az emberi testen belül gyógyszert közvetítő vagy műtéteket végző eszközök születnek.

Az úszó robotok alapanyaga gyakran törékeny polimer vagy puha hidrogél, magyarán elég nagy a sérülés vagy a széttörés veszélye, ha munkába állnak. A tudósok ezért alkottak olyan robotot, amelyik mozgás közben is képes újra összeilleszteni, vagyis meggyógyítani magát – emberi vagy bármilyen külső beavatkozás nélkül.

- Hirdetés -

A gépet három rétegből építették fel: egy vezetőképes alsó, egy merev és hidrofób középső, illetve egy mágneses mikrorészecskéket tartalmazó felső szintből. A farokrész egyik alkotóeleme a platina, ami reakcióba lépett a tesztfolyadékként szolgáló hidrogén-peroxid oldattal, így oxigénbuborékok képződtek, gyors mozgásra késztetve az apró szerkezetet. Ezután levágták a farokúszót, ami addig úszott önállóan a Petri-csésze szélén, amíg végül megtalálta a testét, és visszacsatlakozott a helyére. Az eredményt erős mágnesességgel érték el, és akkor is sikeresen meg tudták ismételni, amikor a robothal fejét választották le a szerkezetről, vagy az egészet három különböző darabra vágták.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A módszer kidolgozása kezdetleges, mégis öles lépést jelent a sokoldalú, gyors és egyszerű, öngyógyító képességgel rendelkező úszó robotok tervezése felé. A kutatók szerint a megoldásuk később lehetővé teheti, hogy önjavító képességgel ruházzák fel a robotokat, amelyek sérülés esetén is képesek tovább dolgozni, így jóval kisebb lesz a szervizigényük.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology