Kezdőlap Fémmegmunkálás Uniós támogatásból fejlesztett a FRAISA Hungária Kft.

Uniós támogatásból fejlesztett a FRAISA Hungária Kft.

Több mint négyszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre tavaly a sárospataki székhelyű FRAISA Hungária Kft., az európai uniós forrásból támogatott projekt keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalat egy új gyémántbevonattal ellátott, úgynevezett mikromaró termékcsaládot hozott létre – közölte az MTI-vel a társaság szerdán.

A FRAISA Hungária Kft. jelenleg a FRAISA csoport által értékesített keményfém maró és fúró, valamint gyorsacél maró szerszámok teljes körét gyártja. Emellett készít egyedi, speciális szerszámokat is külföldi és belföldi vevői részére.

A közleményben ismertették: a fejlesztési projekt megvalósítására 2018-ban 180,17 millió forint vissza nem térítendő és 247,09 millió forint visszatérítendő európai uniós támogatást kapott a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. A kft. közleményéből az is kiderül: az új szerszámok szériagyártása elindult, a gyártástechnológia elkészült, a termékek piacra vitelét megkezdték.

Hirdetés

A projekt során kifejlesztettek egy úgynevezett mikromaró termékcsaládot új élgeometria kialakításával, ami a gyártási lehetőséget szélesíti a cég számára. Ezen kívül keményfém szerszámokat új, eddig nem alkalmazott vastag gyémánt bevonattal látták el, valamint kiépítették az új termékcsalád gyártásának teljes gyártástechnológiáját.

Varknal György a FRAISA Hungária Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a fejlesztés eredményeként, az új termékek gyártásával a társaság biztosította 147 munkavállalójának továbbfoglalkoztatását, középtávon pedig tovább növelheti  a foglalkoztatottak számát. Hozzátette: a projekt megvalósítása erősíti a zempléni térség fejlődő szerszámgyártását, iparosodását.

Az ügyvezető kiemelte: a svájci központú FRAISA csoportot világszerte hét leányvállalat képviseli. A magyarországi cég a legutóbbi üzleti évét 6,2 milliárd forintos árbevétel mellett 860 millió forint nyereséggel zárta, amit teljes mértékben fejlesztésre fordítottak – tette hozzá Varknal György.

MTI