Barion Pixel

Űrszemét zuhant egy farmra, a SpaceX még nem szólt, hogy az övé lenne

Elég nagy meglepetés érte nemrég egy kanadai repceültetvény tulajdonosát, amikor a földjén egy ismeretlen eredetű nehézfémtömböt talált. Az elszenesedett törmeléket a SpaceX egyik űrhajójának vagy űrkapszulájának darabjaként azonosította egy csillagász – adta hírül a CBC hírcsatorna .

A kanadai farmer, Barry Sawchuk és fia az Ituna közelében, Saskatchewanban lévő földjükön találta a két méter hosszú, 40 kilogramm tömegű űrszemetet, május közepén. Az égett kompozitokat és szöveteket tartalmazó, alapvetően nehézfémből álló tárgy gyaníthatóan a SpaceX egyik Dragon űrkapszulájából származik – mondta a Regina Egyetem csillagászprofesszora. Samantha Lawler úgy véli, a tárgy nem májusban zuhanhatott Sawchuk farmjára, hanem az űrhajó februári visszatérésekor, amikor a SpaceX Ax-3 magánmissziója keretében négy asztronauta tért haza az ISS-en tett látogatás után. A küldetés sikeres volt: a Dragon legénysége február 9-én rendben landolt a floridai Daytona partjainál, de az eldobható törzsmodul magától tért vissza a légkörbe, és valószínűleg aztán zuhant  a kanadai gazdálkodó birtokára.

Bár a SpaceX még nem erősítette meg, hogy az űrszemét hozzá tartozik, nem ez lenne az első eset, hogy a cég járművének egyik darabja nem ég el teljesen, és lakott terület közelében ér földet. Legutóbb 2022 júliusában történt hasonló: a Dragon törzsmodulja akkor egy ausztrál farmra zuhant.

- Hirdetés -

Az Európai Űrügynökség (ESA) adatai szerint évente 200-400 ember alkotta tárgy, például elöregedett műhold vagy kiégett rakétafokozat tér vissza a Föld légkörébe. Bár a legtöbb ilyen objektum az atmoszférába lépve elég, egy részük túlélheti a kalandot. Jelenleg úgy tartják, hogy nagyon kicsi a valószínűsége az ellenőrizetlen visszatérés okozta károknak és baleseteknek, de teljesen nem zárható ki, ami nem túl megnyugtató. Az ESA úgy becsüli, jelenleg több mint 36.500 szemét kering Föld körüli pályán, de az űripar exponenciális bővülése miatt egyre nő az esélye annak is, hogy egy űrszemét egyszer embert talál el.

A kanadai farmer egyébként nem orrolt meg a földjén landolt moduldarab miatt, és úgy döntött, elárverezi, majd a teljes bevételt egy saskatchewani hokiaréna építésére adományozza. A nemes akcióval azonban várnia kell, míg a SpaceX (már ha tényleg az övé) úgy nem dönt, hogy lemond a törmelékről. A nemzetközi űrjog értelmében ugyanis az űrszemetet vissza kell juttatni annak a nemzetnek, ahonnan az származik – kivéve, ha utóbbi igazolja, hogy nem tart rá igényt.

Gábor János, NEW technology

NEW technology