Barion Pixel

Üzleti célú űrállomást épít a Blue Origin

Látványterv: Blue Origin

Bármelyikünk cége átköltözhet az Amazon űrkutatási vállalatának Orbital Reef (szabad fordításban: Föld körüli Zátony) névre keresztelt űrállomására, amit a tervek szerint még a 2020-as években pályára állítanak – írta közleményében a Blue Origin. Jeff Bezos cége kereskedelmi alapon fejleszti a projektet, és magántulajdonban lévő, vegyes üzleti felhasználásra szánt létesítményben gondolkodik. A tervek szerint 500 kilométeres magasságban fog keringeni, és bárki számára hozzáférhetővé teszi az űrbéli környezetet: a súlytalanságot, a vákuumot, a semmihez sem hasonlítható kilátást és a napi 32 napfelkeltét-napnyugtát.

A hatásos felvezetés után hozzáteszik: az Orbital Reef elsősorban tudományos kutatásokhoz, rendszerfejlesztő tevékenységekhez, innovációs és ipari feladatokhoz, egyedi termékek tervezéséhez, média- és reklámprojektekhez vagy egzotikus vendéglátási célokhoz lesz testhezálló. A cégek igényeit világszínvonalú szállásokkal, futurisztikus környezettel, kényelmi szolgáltatásokkal fogják kielégíteni, és ezt inspiráló, praktikus, biztonságos, minden nemzet számára nyitott módon garantálják. A bérlőknek a szállítást és a speciális logisztikát ugyanúgy biztosítják, mint a munkájukhoz szükséges robotikai és humán erőforrást, sőt, a belépő szintű ügyfelek a Reef Starter inkubátorprogram segítségével gondosan fel is készülhetnek a kihívásokra.

Az űrállomás nagyon ambiciózus módon arra törekszik, hogy az első körben kialakított közművek, dokkok és szállások kapacitása az igények növekedésével bővíthető legyen. A létesítmény infrastruktúrája várhatóan a földi lehetőségekkel szinte megegyező módon támogatja a közönség nemi és kulturális sokféleségét. Az űrutazók tudományos és lakózónákban tölthetik az idejüket: tíz személynek csaknem ugyanannyi, 830 légköbméteres élettér áll majd rendelkezésére, mint amennyi jelenleg a Nemzetközi Űrállomás asztronautáinak jut – csak éppen itt sokkal nagyobb ablakokon lehet a végtelenbe bámészkodni.

- Hirdetés -

Látványterv: Blue Origin

A Blue Origin nem egyedül dolgozik az Orbital Reefen. Amíg ők a nagy modulokért, a közüzemi szolgáltatásokért, vagy épp az újrahasznosítható kilövőegységekért felelnek, addig a Sierra Space az ún. LIFE-modulok, a teherszállítás és a landolás ellátója lesz. A Boeing tudományos eszközökkel, műveletirányítással, karbantartással és a Starliner űrhajóval, a Redwire Space a hasznos teher mozgatásával, mikrogravitációs és gyártástechnológiai fejlesztésekkel, a Genesis Engineering Solutions külső tevékenységekre és turisztikai célokra szolgáló egyszemélyes űrjárművel, míg az Arizonai Egyetem vezette nemzetközi konzorcium kutatás-tanácsadással és a nyilvánosság tájékoztatásával járul hozzá a munkához.

- Hirdetés -

„Mostantól mindenkinek lehet címe az űrben” – dicsekszik a Blue Origin, azt állítva, hogy nagyon kiterjedt hozzáférést fog biztosítani, alacsony áron. Meglátásuk szerint olyan növekvő gazdasági ökoszisztéma alapjait teszik le, amely teljesen új utakat nyit forradalmi felfedezések és termékek felé.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology