Barion Pixel

- Hirdetés -

Vállalatirányítási rendszerek minőségi megközelítése – 1. rész

Minőségirányítási, információbiztonsági, környezetközpontú irányítási, autóipari minőségirányítási és még sorolhatnánk a HQSC High Quality Support & Consult Kft. tevékenységeit, ami a rendszerépítést, a rendszerfelügyeletet, a tanúsításra való felkészítést, oktatást, valamint a szabvány megfelelőséget vizsgáló belső auditot is tartalmazza. Szolgáltatásaikkal a hatékony működés mellett piaci versenyelőnyhöz segítik hozzá a partnereiket. Debrecenben, a HQSC irodájában beszélgettünk a cégalapításról és a portfóliójuk sokszínűségéről.

Adta magát, hogy 2017-ben saját céget alapítsunk mi hárman, testvérek. Előtte egyéni szinten foglalkoztunk hasonló tevékenységgel. Attilának konkrétan a minőségbiztosítás a szakterülete, korábban nagyvállalatoknál dolgozott vezetői pozíciókban. Szabolcs szintén a minőségbiztosítási szektorban vállalt munkát. Én pedig informatikus voltam 18 éven keresztül, főleg egészségügyi és rendszerszervezési területen. Hármunk közül egyedül nekem nem volt semmi közöm a jelenlegi szakterületünkhöz, inkább a szervezés, tervezés és projektvezetés szintjén szereztem tapasztalatokat, amit a cégünknél is hasznosítani tudok – mondja Révész Roland, a HQSC High Quality Support & Consult Kft. három ügyvezetőjének egyike, a legidősebb testvér, amikor röviden bemutatja a családi vállalkozás vezetését.

A cégalapítás gondolata akkor született meg, amikor Attilával elkezdtünk beszélgetni arról, hogy a minőségbiztosítási tevékenységet tanácsadás formájában végezhetnénk. Ekkor fogalmazódott meg bennünk a HQSC Kft. alapgondolata, majd az alapítástól kezdve száz százalékban csak a saját cégünkre koncentráltunk.

A profilunk kialakulását Attila mély szakmai tapasztalata segítette, létező kapcsolatrendszerrel rendelkezett már akkor is. Ennek mentén építettük fel lépésről lépésre a céget. Az első egy-másfél évben nagyon kis létszámmal működtünk, ami azt jelenti, hogy öten-hatan dolgoztunk együtt. Mindannyian operatív tevékenységet végeztünk terepen, ez alól én és az egyik kolléganőm képeztünk félig-meddig kivételt, ugyanis mi back-office tevékenységet is folytattunk – részletezi a cégük építkezését Roland.

Magas színvonalú vállalatirányítási rendszer

2018-ban kezdtünk felnőni, ami a létszámbeli gyarapodásban és a partnerek mennyiségén is látszott – veszi át a szót Révész Szabolcs, a legfiatalabb testvér. A siker kulcsának azt nevezném, hogy mindenhol pozitív visszajelzést kaptunk a felkészítés és a munkánk hasznosságával kapcsolatban. Ebben az évben – ennek köszönhetően – már nagyobb projektekben is érdekeltek voltunk, rendszerépítésektől kezdve a tanácsadásig végeztünk feladatokat. Továbbá ekkor tettük le a Company Operation System (COS) alapjait.

Jó kapcsolatot alakítottunk ki az auditorokkal, kikértük a véleményüket már a rendszer tervezésének fázisában – ismerteti Révész Attila a cég kezdeti sikerét. Ezt úgy valósítottuk meg, hogy egy működő, nagyon okos Excel-táblázatot hoztunk létre, amelyben kialakítottuk a különböző funkciókat. Később jöttünk rá, hogy ez a megoldás több korláttal is rendelkezik. Ezért is fejlesztettünk ki egy saját, felhő alapú rendszert.

Szakértőkké váltunk a témában. Amikor 2018-ban az autóipari beszállítóknak át kellett térniük egy teljesen új szabványra, az ISO/TS-ről az IATF-re, akkor a mi tapasztalatunk sokat segített a vállalatoknak ebben. Igaz, hogy nem nagyon tudtak elszakadni az ISO 9001 alapjaitól – hiszen az az alap a mai napig is –, de mégis valamilyen szintű változást jelentett. A cégek életében mindenképpen változást okozott, ugyanis kötelező jelleggel kellett bevezetni, határidőre. Ezt a hullámot tudtuk akkor sikeresen meglovagolni, amiből a partnereink is profitálhattak. Emiatt szereztünk több autóipari ügyfelet, ugyanis ők ezt a szabványt velünk képzelték el. Ennek köszönhető, hogy a mai napig a partnereink körülbelül kétharmada az autóiparhoz köthető.

Felkészülni minden eshetőségre

Négy fő tevékenységet határoztunk meg – főleg a partnereink igényei alapján. Az első továbbra is a rendszerépítés és tanácsadás maradt, melynek keretében különböző minőségbiztosítási, illetve irányításrendszerekre való felkészítést végzünk. Gyakorlatilag az ISO-paletta jelentős hányadát lefedjük (9001 – minőségbiztosítási rendszer, 14001 – környezetirányítási rendszer, MEBIR 45001 – munka- és egészségügyi biztosítási rendszer, 27001 – információbiztonsági irányítási rendszer, 50001 – energiairányítási rendszer, MEDICAL 13485 – orvostechnikai irányítási rendszer, IATF – autóipari minőségirányítási rendszer). Ezekből számos céget készítettünk fel auditokra. Voltak nagyon speciális szabványok is, például az AS 9100 légiközlekedési, űr- és védelem. Az első magyar műhold prototípusát (MASAT-1) készítő céget mi készítettük fel, hogy megfeleljenek az AS 9100 szabvány előírásainak. A felkészítéseket a mai napig végezzük, több cégnél is jelen vagyunk, ahol különböző irányítási rendszerek kialakításában és fejlesztésében nyújtunk támogatást.

Emellett igény mutatkozott a piacon az interim mérnöki szolgáltatásra – folytatja Roland. Ebben az esetben már elég speciális területek fordulnak elő, például: vevői kapcsolattartás, reklamációkezelés, beszállítófejlesztés és projektmenedzsment. A cégeknek nem volt elég kapacitásuk, megfelelő kvalitású szakemberük, és tőlünk kértek segítségét.

Folyamatosan fejlődni kell!

Tovább bővültünk, és 2018-ban hivatalos felnőttképző akkreditációt szereztünk. Azóta oktatókkal tartunk különböző tréningeket, amelyeket két típusba sorolhatunk. Kihelyezett képzést végzünk az adott cégnél, vagy nyílt kurzus formájában tartjuk óráinkat. Eddig a fókuszban inkább az előbbi volt, arra mutatkozott nagyobb igény. Jelen pillanatban közel harminc oktatási témánk van, a minőségbiztosítás és az irányítási rendszerek területén. A koronavírus okozta bezárkózottság hozta elő arra az igényt, hogy online tartsuk a képzéseinket, és emellett az e-learning is kezdetét vette nálunk. Ennek megfelelően kellőképpen interaktívvá tettük a tananyagot és az oktatási formát, így a tanulás hatékonyan zajlik. Minden oktatásunk gyakorlatorientált, amit a távoktatás esetében jóval nehezebb kivitelezni. De ez az új irányvonal, ehhez kell alkalmazkodni, és a tudás megszerzése elé nem szabad akadályokat gördíteni. Komplex e-learning rendszert dolgoztunk ki, amely tartalmazza az oktatási anyagot és a vizsgáztatási megoldást is.

Némethi Botond, NEW technology

NEW technology