Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Versenyképesség-növelő beruházások a fémiparban

- Hirdetés -

Nagy volumenű fémipari projekt valósult meg három cég összefogásával az Európai Unió támogatásával. Magyarország egyik vezető alumíniumnyomásos öntödéje, a CSABA METÁL Zrt. komplex fejlesztést hajtott végre az ajkai Csaba Tool Kft., illetve a DROIDX Kft. bevonásával.

A projekt elsődleges célja a résztvevő két kkv beszállítói képességeinek fejlesztése volt, termelőkapacitásuk növelése és telephelyük bővítése által. A konzorciumot vezető CSABA METÁL Zrt. pedig egy korszerű, az ipar 4.0 elvárásainak megfelelő vállalatirányítási rendszert vezetett be, valamint integrátorként tanácsadással segítette a résztvevő két kkv szakmai fejlődését.

A pályázat kiterjedt a konzorcium két másik résztvevőjére is. Egyrészt a Csaba Metál Zrt. tanácsadásban részesítette a Csaba Tool és a DROIDX vállalatokat: ez többek között tartalmazta a mérnökség, humánpolitika, minőségirányítás, kereskedelem, lean-menedzsment fejlesztését, valamint egy oktatási anyagot, ami a vállalatirányítási rendszer hatékony használatát segíti elő. A projekt másrészt a Csaba Tool Kft. és a DROIDX Kft. versenyképességének növelését célozta meg gépeik korszerűsítésével, illetve munkaterületük bővítésével.

Mindez a Széchenyi 2020 program keretében kiírt GINOP-1.3.3-16 „Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása” című pályázat keretében valósult meg

1 543,52 millió forintból, amelyhez a konzorcium összességében 771,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

Termelési kapacitások maximalizálása a Csaba Metál Zrt. vállalatnál

Az 1999-ben alakult Csaba Metál Zrt. tevékenységi körei közé sorolhatók a könnyűfémöntés és az alumíniumnyomásos öntés. Termékeik többségét az autóiparban használják, de más ágazatok számára is szállítanak, így például a bútoripar és az általános gépipar részére.

A projekt eredményeként a Csaba Metál Zrt. jelentős előrelépést tett az ipar 4.0 területén. Az újonnan bevezetett InforCom vállalatirányítási rendszer automatikus adatfeldolgozást biztosít, amellyel naprakészen támogatja a vezetők munkáját az operatív és a stratégiai döntéshozatal során. A program hatására a termelési kapacitásokat optimálisabban képesek kihasználni, ezáltal a termelékenység és a hatékonyság is javult. A rendszerrel gyorsabban, pontosabban tervezhetik meg a gyártást, valamint az egyéb folyamatokat, kiegészítve egy hatékony döntéstámogatási rendszerrel. A pályázat keretében nyújtott tanácsadás hatására a két résztvevő kkv beszállítói képességei javultak, amiből a jövőben a Csaba Metál Zrt. és a magyar gazdaság is profitálhat.

Bővült a Csaba Tool Kft. munkaterülete és gépparkja

A Csaba Tool Kft. elsősorban fémmegmunkálás és szerszámgyártás területén tevékenykedik 2016 óta. A vállalat esetében a meglévő csarnoképület 498,76 négyzetméterrel való bővítésére került sor, melynek köszönhetően jelentősen megnövekedett a rendelkezésre álló üzemi terület. A csarnokot egy 10 tonna teherbírású daruval is ellátták az anyagmozgatási feladatok egyszerűsítése érdekében. A fejlesztés során beszereztek egy Hermle C650, valamint egy Hermle C62U típusú megmunkálóközpontot, egy korszerű, szerszámtervezést támogató szoftvercsomagot, illetve egy új munkaállomást. Emellett bővítették a szervert és ezzel együtt az informatikai alaphálózatot, továbbá egy informatív kisfilm is készült a vállalatról.

A vállalkozás célja a projekt megvalósításával elsősorban a termelési kapacitások bővítése, valamint új piacok elérése volt. A Széchenyi 2020 keretében létrejött fejlesztésre a Csaba Tool Kft. mintegy 237,26 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Modern géppel és nagyobb csarnokkal dolgozik tovább a DROIDX Kft.

A konzorciumhoz tartozó, 2006-ban családi vállalkozásként indult DROIDX Kft. hagyományos és CNC-vezérlésű fémmegmunkálókkal gyárt gépalkatrészeket, szerszámokat, fém alapanyagú készülékeket. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően újabb berendezéssel bővült az eszközpalettájuk: 2022. július 22-én mutatták be a projekt keretében 844,7 négyzetméter alapterülettel bővült műhelyrészben a DMG MORI DMU 340 Gantry öttengelyes megmunkálóközpontjukat, amely a kifejezetten nagy alkatrészek hatékony gyártását teszi lehetővé.

A pályázat során a DROIDX Kft. kapacitásnövelő és fejlesztési projektet hajtott végre, amelyek képessé teszik a vállalatot az autóipari beszállítói láncba való bekapcsolódásra, illetve a Csaba Metál Zrt. társasággal történő együttműködés növelésére, továbbá külföldi piacokra jutási lehetőségek nyílnak meg a cég előtt. A pályázat keretében a DROIDX Kft. mintegy 433,81 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Némethi Botond, NEW technology magazin

Érdemes elolvasni
NEW technology